Het is een van de meest gemaakte denkfouten: een lagere hypotheekrente = een goedkopere hypotheek. Veel woningkopers staren zich bij het kiezen van een hypotheek blind op de hoogte van de hypotheekrente. Maar alhoewel de rente uiteraard van invloed is op de uiteindelijke maandlasten, wegen andere factoren in de realiteit minstens zoveel mee, zo niet meer. Wat daadwerkelijk het verschil maakt als we het hebben over de totale kosten van uw hypotheek en uw financiële stabiliteit? In dit artikel zetten we het op een rijtje.
Renteverschillen: maakt het echt veel uit?
Stel, de hypotheekrente is bij de ene bank 0,1 procent lager dan bij de andere. Waar komt dat dan in de praktijk op neer? Dat hangt natuurlijk af van de hoogte van uw hypotheek, maar om een rekenvoorbeeld te geven: bij een annuïteitenhypotheek van 600.000 euro vertaalt die 0,1 procent zich naar 35 euro bruto (22 euro netto) per maand. Is dat genoeg reden om dan maar voor de ‘goedkopere’ bank te kiezen? Dat ligt eraan.
Verschillen in hypotheekvoorwaarden
De totale kosten van een hypotheek hangen van veel meer voorwaarden af dan alleen de hypotheekrente.
Rentevaste periode
Kiest u voor een hypotheek met lange rentevaste periode, dan is die 22 euro per maand extra nu ‘duur’, maar op termijn wellicht niet. Is de rentevaste periode bij de ‘goedkopere’ bank korter, dan krijgt u eerder te maken met een nieuwe hypotheekrente, die ondertussen weer kan zijn gestegen.
Boeterente
Verwacht u in de toekomst meer te gaan verdienen en versneld op uw hypotheek af te lossen? Dan worden de voorwaarden omtrent extra aflossen van belang. Bij veel banken betaalt u daar naar namelijk een boete over – afhankelijk van de hoogte van de extra aflossing.
Oversluiten
Ook prettig als u verwacht dat uw financiële situatie gaat veranderen: aantrekkelijke voorwaarden voor het oversluiten van uw hypotheek naar een ander hypotheekproduct. Zo kost het u minder om op termijn een nieuwe hypotheek te kiezen die op dat moment weer goed bij uw situatie past – en u dus geld bespaart.
Verschillen in persoonlijke voorkeur
Los van wat een lijstje van voors en tegens u vertelt, tellen uw persoonlijke voorkeuren en behoeften natuurlijk ook mee! De één gaat lekkerder op zekerheid, gemak en stabiliteit. Zo iemand betaalt wellicht graag een paar tientjes per maand meer om vervolgens niet elke dag de rentestanden te hoeven checken. Een ander heeft wellicht genoeg geld achter de hand om de risico’s van een goedkoper hypotheekproduct eventueel op te vangen en is daardoor eerder bereid dat risico te lopen.
Hogere rente niet zo ‘erg’ als het lijkt
En dan is het tot slot nog de moeite waard te vermelden dat die 22 euro per maand meer (van ons rekenvoorbeeld) aan de andere kant van de balans weer voor financieel voordeel zorgt. Dat hebben we te danken aan de hypotheekrentaftrek. Wat u aan hypotheekrente betaalt mag u namelijk aftrekken van uw belastbaar inkomen, waardoor u minder inkomstenbelasting betaalt. Die 22 euro meer aan hypotheekrentelasten valt in de praktijk – als u alle factoren meeweegt – dus eigenlijk lager uit.
Hypotheekadvies op maat
Daarom is
onafhankelijk hypotheekadvies ook zo belangrijk. Iedereen kan wel een online hypotheekrentevergelijker raadplegen en direct aankloppen bij de geldverstrekker die als goedkoopste uit de bus komt rollen, maar of u dan het juiste hypotheekproduct te pakken hebt is nog maar de vraag.
De financieel adviseurs van De Kredieter bekijken het hele plaatje: uw
inkomen – natuurlijk – maar ook uw (gewenste) uitgaven, gezinssituatie, carrièreperspectief, toekomstplannen en andere persoonlijke wensen. Vervolgens rekenen we meerdere opties voor u door, zodat u precies weet wat u bij elke aanbieder onder aan de streep betaalt en tegen welke voorwaarden. Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak.