Bent u voor uw werk, de liefde of de tulpenvelden naar Nederland geëmigreerd en ziet u uzelf hier de komende jaren wel wonen? Dan wordt het aantrekkelijk in Nederland een woning te kopen. Maar hoe zit dat met financiering? Kunt u als expat in Nederland een hypotheek afsluiten? En zo ja, onder welke voorwaarden? 30 tot 40 procent van onze klanten is expat, dus wij weten als geen ander hoe de regelgeving in elkaar steekt.
Ook zonder Nederlands paspoort is het vaak mogelijk in Nederland een hypotheek te krijgen. Er kleven wel wat voorwaarden aan vast, en de ene bank is de andere ook niet, maar over het algemeen is het proces minder complex dan het lijkt. Onze hypotheekadviseurs kunnen u precies vertellen wat in uw geval de mogelijkheden zijn, maar hieronder leest u vast het algemene verhaal.
Basisvoorwaarden voor een hypotheek in Nederland
Als expat moet je in elk geval aan de volgende basisvoorwaarden voldoen:
- U woont in Nederland en hebt een geldende verblijfsvergunning.
- U heeft een inkomen in Nederland en een Nederlands belastingnummer (BSN).
Situatie 1: hypotheken voor expats uit de EU/EER
Heeft u een paspoort uit een land uit de Europese Economische Ruimte (EER) – dat wil zeggen: de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein – dan gelden dezelfde regels als voor Nederlanders. Zeker als u al minimaal zes maanden in Nederland woont, doet een financierder vaak niet moeilijk. U komt dan zelfs in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Situatie 2: hypotheken voor expats buiten de EU/EER
Heeft u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd?
Dan gelden voor u dezelfde regels als voor expats uit EU/EER-lidstaten. Banken zien deze doelgroep als minder risicovol, waardoor de hypotheekvoorwaarden ook minder streng zijn.
Heeft u een tijdelijke verblijfsvergunning?
Dan zijn de regels strenger. Sommige banken verstrekken helemaal geen hypotheken aan expats met een tijdelijke verblijfsvergunning. Andere willen dat u al minimaal een jaar in Nederland woont zijn of zijn alleen bereid 90 procent van de woningwaarde te financieren. Dat betekent dat u 10 procent met eigen geld moet financieren, en dat ziet de bank ook graag vanaf een Nederlandse bankrekening gebeuren.
Het doel van de aanvullende voorwaarden die een financierder kan stellen is zeker weten dat u een langdurige binding met Nederland hebt.
Hoe vraagt u als expat een hypotheek aan?
Financierder kiezen
Niet elke bank gaat dus op dezelfde manier met hypotheekaanvragen van expats om. En los van de criteria die sommige financierders hanteren, bestaan er ook voordelige regelingen om handig gebruik van te maken. Zo zijn sommige banken bereid bepaalde
allowances die u als expat wellicht krijgt als inkomen mee te rekenen. Dat kan financieel interessant uitpakken! Het is alleen best een klus om dit allemaal zelf uit te zoeken – zeker als expat. De Kredieter helpt u daar graag bij.
Expathypotheek
Wij zijn een onafhankelijk hypotheekadvieskantoor, wat betekent dat we precies díé financierder voor u kunnen selecteren die de meest aantrekkelijke voorwaarden biedt. Want het goede nieuws is dat er tegenwoordig ook genoeg banken zijn die hypotheekproducten voor expats hebben ontwikkeld, afgestemd op de specifieke behoeften van deze doelgroep.
Vraag daarom nu een vrijblijvend
kennismakingsgesprek met ons aan. Daarin leggen we u ook stap voor stap uit hoe het gehele proces van een woning kopen in Nederland in z’n werk gaat. Met ons advies weet u zeker dat u de juiste financiële beslissingen neemt voor uw toekomst in Nederland!