Denkt u bij besparen ook als eerste aan minder vaak buiten de deur eten, die impulsaankoop in de etalage laten hangen, en bij Albert Heijn de aanbiedingen aflopen? Dan heeft De Kredieter goed nieuws, want misschien is dat helemaal niet nodig. Wist u namelijk dat u op verschillende manieren op uw woonlasten kunt besparen? We geven 5 praktische tips.
Inzicht in uw uitgaven
Weten op welk vlak de minste winst te behalen valt (letterlijk) begint met inzicht creëren. Als u naar uw woonlasten kijkt, waar geeft u dan eigenlijk te veel aan uit? Zijn het uw hypotheek(rente)lasten, energiekosten of verzekeringspremies? In de eenentwintigste eeuw doet u dat uiteraard niet meer handmatig in een Excel-spreadsheet. Gebruik voor een (bijna) volledig geautomatiseerd overzicht van uw inkomsten en uitgaven (én inzicht in waar u onnodig te veel voor betaalt) een app als
Dyme. Dat maakt in één oogopslag duidelijk op welke kostenpost u mogelijk veel kunt besparen.
De Kredieter helpt u uw woonlasten te optimaliseren. Hieronder bespreken we 5 manieren waarop we u daarmee kunnen helpen.
1. Hypotheek oversluiten
De allergrootste winst zit ‘m in sommige gevallen in het
oversluiten van uw hypotheek. Heeft u uw hypotheek al een tijd geleden afgesloten? Dan heeft u kans dat u inmiddels tegen een lagere rente kunt lenen. En ook als uw persoonlijke of financiële situatie is veranderd loont het de moeite uw huidige hypotheek eens goed onder de loep te nemen; wellicht past een ander hypotheekproduct veel beter bij uw huidige situatie. Onze adviseurs buigen zich er graag over en rekenen de verschillende opties voor u door.
Slim gebruikmaken van een inverse rentestructuur
Ook als u nog een kleine periode (van circa 3 jaar of minder) aan de rentevastperiode gebonden bent, valt de renteboete bij oversluiten vaak mee. Dit komt omdat de meeste banken met een zogenaamde ‘inverse rentestructuur’ werken: bij korte rentevastperioden geldt een hogere rente dan bij (middel)lange rentevastperioden. Omdat de renteboete wordt berekend aan de hand van het verschil tussen de huidige rente en de rente voor de resterende rentevastperiode kan dat nog wel eens voordelig uitpakken – zeker omdat de huidige rente dalende is.
2. Rentemiddeling
Is de huidige rente een stuk lager dan de rente die u betaalt? Dan kunt u bij sommige banken naast oversluiten ook uw huidige bank om rentemiddeling vragen. De rentevastperiode wordt dan opengebroken en u krijgt een aanbod voor een nieuwe rente die ergens tussen de oude en de actuele rente in ligt. De renteboete die u moet betalen voor het openbreken van de rentevastperiode wordt op die manier in het nieuwe rentepercentage verwerkt.
Risicoklasse verlagen
De hoogte van uw hypotheekrente heeft daarnaast ook te maken met de verhouding tussen de openstaande hypotheek en uw woningwaarde: de zogenaamde loan to value. Is die 100 procent (aka heeft u de gehele woningwaarde gefinancierd)? Dan valt u in een hoge risicoklasse en betaalt u meer rente. Maar is uw woning de afgelopen jaren veel meer waard geworden? Of heeft u al een flink deel van uw hypotheek afbetaald? Dan is uw openstaande hypotheek wellicht nog maar 90 of 80 procent – of misschien nog wel minder – van de woningwaarde. Dat betekent dat u in een lagere risicoklasse valt en minder rente hoeft te betalen. U moet hiervoor de financier echter vaak wel zelf achter de broek aanzitten – of dat door ons laten doen. De loan to value controleert u vaak eenvoudig in de app van uw geldverstrekker.
3. Extra aflossen
Wilt u uw spaargeld een doel geven? Dan kunt u overwegen
extra op uw hypotheek af te lossen. Dit verlaagt de maandlasten of verkort de duur van uw hypotheek. Ook kan het ervoor zorgen dat u in een lagere risicoklasse terechtkomt. Check wel welk bedrag u boetevrij extra mag aflossen of bereken of de besparing de boete waard is.
4. Verzekeringen onder de loep nemen
Veel mensen sluiten bij hun hypotheek ook de nodige verzekeringen af, zoals een
arbeidsongeschiktheids-, werkloosheids- of overlijdensrisicoverzekering. Wellicht zijn die verzekeringen inmiddels ergens anders goedkoper af te sluiten. Hetzelfde geldt voor andere woonverzekeringen.
5. Overwaarde gebruiken voor verduurzaming
Het is een investering voor lagere woonlasten op termijn, maar wist u dat u uw overwaarde kunt gebruiken voor de
verduurzaming van uw woning? U kunt de overwaarde opnieuw financieren en het geld gebruiken voor bijvoorbeeld betere isolatie, HR++-beglazing, zonnepanelen of een warmtepomp. Uw maandelijkse hypotheeklasten gaan dan uiteraard omhoog, maar uw energiekosten gaan naar beneden. Ook wordt uw woning er meer waard van.
Laat een hypotheekadviseur met u meekijken
Welke besparingsmogelijkheden u het meeste opleveren? De Kredieter rekent de verschillende scenario’s voor u door, zodat u precies weet wat er straks onderaan de streep minder betaald hoeft te worden. We sparren er graag met u over in een
vrijblijvend adviesgesprek.