Als starter op de woningmarkt staat u voor een behoorlijke uitdaging. De huizenprijzen zijn hoog en het aanbod is laag. Vind maar eens een woning die past bij uw wensen én budget. Gelukkig weten onze adviseurs precies van welke financieel aantrekkelijke opties u als starter gebruik kunt maken, zodat dat eerste huis een stuk minder onbereikbaar wordt dan het nu misschien lijkt. In dit artikel bespreken we de vier belangrijkste financieel voordelige opties.
1. Koop een woning zonder overdrachtsbelasting
Bent u jonger dan 35 jaar en koopt u uw eerste woning voor eigen gebruik? Dan hoeft u geen overdrachtsbelasting van 2 procent te betalen. Om van deze regeling gebruik te maken, mag de woning niet duurder zijn dan 510.000 euro – en deze grens wordt in 2025 opgehoogd tot 525.000 euro. Dit biedt u als starter meer mogelijkheden om in een hoger segment te kopen, want voor een woning van 500.000 euro scheelt dat maar liefst 10.000 euro aan belastingen.
Let op: koopt u samen met een partner die wel ouder is dan 35 jaar? Dan betaalt uw partner wel overdrachtsbelasting over zijn of haar deel.
2. Gebruik een (belastingvrije) schenking van uw ouders
Uw eigen inbreng vergroten, waardoor u minder hoeft te lenen en mogelijk een lagere rente betaalt, doet u met een schenking van uw ouders. De zogenaamde ‘jubelton’ is inmiddels afgeschaft, maar ouders mogen kinderen tot 40 jaar nog steeds eenmalig belastingvrij een bedrag van 31.813 euro schenken. Hiervoor gelden wel enkele
voorwaarden.
Willen uw ouders meer schenken? Over een schenkingsbedrag tot 152.368 euro moet 10 procent schenkingsrecht betaald worden – dat is in sommige gevallen alsnog een goede optie.
3. Leen van uw ouders met een familiebanklening
Ouders met voldoende financiële middelen kunnen hun kinderen ook helpen door hen geld voor een woning te lenen via de familiebank. U leent als starter dan dus bij uw ouders in plaats van bij een hypotheekverstrekker. Om ervoor te zorgen dat uit de familiebanklening geen lasten voortvloeien voor u als kind, wil de geldverstrekker wel zwart-op-wit hebben dat uw ouders de betaalde aflossing en rente jaarlijks (deels) aan u terugschenken.
Dat is om verschillende redenen een gunstige regeling:
- Het is voor u makkelijker aan een hogere lening te komen.
- Bij een marktconforme rente kunt u gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrekregeling.
- De lening wordt gecombineerd met jaarlijkse belastingvrije schenkingen (tot 6.713 euro per jaar in 2025).
Een financieel adviseur kan helpen alle ins en outs van een dergelijke familiebanklening door te spreken. Het is verstandig de lening officieel vast te leggen bij een notaris, maar dit is niet verplicht.
4. Laat uw ouders meetekenen voor een hypotheek
Is uw inkomen niet hoog genoeg of (nog) te variabel om een hypotheek te krijgen? Sommige banken laten de ouders van starters meetekenen voor de hypotheek. U betaalt dan zelf de maandelijkse hypotheeklasten (die vaak lager liggen dan huurprijzen), maar uw ouders komen (deels) garant te staan voor de hypotheek, waardoor u meer kunt lenen. Dit kan uiteraard alleen als dit haalbaar is op basis van het inkomen van uw ouders. Ook moet het aannemelijk zijn dat u de hypotheeklasten binnen vijf jaar zelf kunt dragen. Dat is al snel mogelijk als elk jaar een indexatie plaatsvindt.
Het is bij deze constructie belangrijk dat u precies weet wat de maandelijkse hypotheeklasten zullen worden, want als u die niet kunt betalen, zijn uw ouders verplicht ze over te nemen. Vraag onze financiële adviseurs hierover om advies.
5. Gebruik een onherroepelijke salarisstijging in uw hypotheekaanvraag
Wil uw werkgever binnen zes maanden een onherroepelijke salarisstijging doorvoeren? Dan is de bank bereid met uw nieuwe inkomen te rekenen en dat verhoogt uw maximale hypotheek! Let op: het gaat hierbij niet om salarisverhogingen op basis van goed functioneren, want dat type wordt niet beschouwd als ‘onherroepelijk’.
6. Schakel een onafhankelijk hypotheekadviseur in
De eerste stappen op de woningmarkt zijn spannend en overweldigend. Maar gelukkig zijn er professionals die ervoor geleerd hebben:
onze financieel adviseurs leggen je graag in normalemensentaal uit wat er voor u mogelijk is, van welke regelingen u gebruik kunt maken en waar u mee moet oppassen. Elke situatie vraagt immers om maatwerk.
Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak en zet samen met De Kredieter de eerste stappen richting uw eerste eigen woning!