Gefeliciteerd, u heeft de financiering voor uw droomhuis rondgekregen! Wat gaat er nu gebeuren? Dit is het laatste artikel in onze serie van vijf, waarin we u stap voor stap meenemen in de fases van het hypotheekproces:
- uw situatie inzichtelijk maken
- de juiste hypotheek vinden
- een hypotheekaanvraag indienen
- uw hypotheekaanvraag laten goedkeuren
- Uw nieuwe woning kopen en hypotheek beheren
In deze fase gaat u tekenen bij de notaris en vindt de overdracht van uw nieuwe woning plaats. Daarna is het een kwestie van hypotheekbeheer – ook geen onbelangrijk onderwerp. De Kredieter geeft u een overzicht van waar u op de lange termijn aan moet denken.
Tekenen voor uw nieuwe woning
Hypotheekakte
Na de goedkeuring van uw hypotheek maakt een notaris de hypotheekakte op. Dit is het ‘contract’ dat u met de bank sluit, waarin staat dat u een lening afsluit waarvoor de woning als onderpand dient. Op de dag dat u de akte tekent, betaalt de bank u het afgesproken bedrag, wat u vervolgens weer aan de verkoper betaalt. Dit gebeurt allemaal via de notaris, die ervoor zorgt dat alle financiële en juridische zaken correct worden afgehandeld.
Akte van levering
Naast de hypotheekakte tekent u ook een leveringsakte. Hiermee wordt de woning officieel overgedragen van de verkoper naar u. Na ondertekening mag u dan echt de sleutels in ontvangst nemen. En de champagne opentrekken natuurlijk!
Hypotheekrenteaftrek maandelijks ontvangen
Heeft u recht op hypotheekrenteaftrek? Deze belastingteruggave krijgt u standaard jaarlijks, na uw belastingaangifte. Maar u kunt u er ook voor kiezen maandelijks een teruggave te ontvangen. U kunt dit zelf instellen via Mijn Belastingdienst of een fiscaal expert vragen dit voor u te doen.
Uw hypotheek en veranderingen in de markt
Voorlopig kunt u heerlijk gaan genieten van uw nieuwe woning, maar naarmate de tijd verstrijkt is het belangrijk uw hypotheek af en toe eens opnieuw onder de loep te nemen. Uw persoonlijke situatie, de markt of de woningwaarde kunnen bijvoorbeeld veranderen – en daar kunt slim u op inspelen. Goed hypotheekbeheer kan u op termijn veel geld besparen.
Risico-opslag
Heeft u 100 procent van de woningwaarde gefinancierd, dan valt uw hypotheek in de hoogste risicoklasse. De loan-to-value is in dat geval namelijk gelijk: uw financiering is evenveel waard als de woning. U betaalt hiervoor een risico-opslag bovenop uw hypotheekrente. Maar die loan-to-value-ratio kan met de tijd gunstiger uit gaan vallen voor de bank, bijvoorbeeld wanneer uw woning meer waard wordt, of wanneer u al een deel van de hypotheek heeft afgelost. Dat betekent dat u mogelijk in een lagere risicoklasse valt en minder risico-opslag hoeft te betalen. Daar moet u alleen wel zelf achteraan! Neem contact op met uw hypotheekverstrekker om te vragen of u in aanmerking komt voor een
lagere rente.
Overwaarde financieren
U kunt een hogere woningwaarde ook andersom in uw voordeel gebruiken: u maakt de loan-to-value dan weer gelijk door de overwaarde opnieuw te financieren. Dat creëert financiële ruimte voor bijvoorbeeld een verbouwing, verduurzaming of andere grote uitgave. Dit kan uiteraard alleen als uw inkomen het toelaat, want dit zorgt voor hogere maandlasten. Ook het wijzigen van uw hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek brengt kosten met zich mee.
Uw hypotheek en veranderingen in uw leven
Een hypotheek sluit u vaak af voor twintig tot dertig jaar – een periode waarin uw persoonlijke situatie nogal kan veranderen. En dat heeft mogelijk gevolgen voor uw hypotheek.
Trouwen of samenwonen
Als u in het huwelijksbootje stapt of gaat
samenwonen, wilt u de hypotheek wellicht delen of de eigendomsverhouding aanpassen.
Gezinsuitbreiding
Met kinderen op komst verschuiven uw financiële prioriteiten. Misschien wilt u minder gaan werken of naar een grotere woning verhuizen.
Echtscheiding
Als u en uw partner
uit elkaar gaan, moet bepaald worden wat er met de woning en de hypotheek gebeurt. Wellicht is het mogelijk uw partner
uit te kopen en de hypotheek op één naam te zetten.
Pensioen
Als u stopt met werken, verandert uw inkomen. Het is daarom noodzakelijk uw hypotheek tijdig
op uw pensioen voor te bereiden.
Overlijden
Als uw partner onverhoopt komt te overlijden, kan de hypotheek in veel gevallen overgezet worden op de naam van de langstlevende partner. Een
overlijdensrisicoverzekering is er om financiële problemen te voorkomen.
Deskundig hypotheekbeheer
Uw (financiële) situatie en de woningmarkt zijn altijd in verandering. Gelukkig zijn onze adviseurs niet alleen expert op het gebied van hypotheken, maar ook qua
financiële planning. We zoeken graag voor u uit of u recht heeft op renteherziening, gaan na of aanpassingen aan uw hypotheek wenselijk zijn en geven u advies over uw veranderende situatie.
Wilt u
besparen op uw hypotheek of zeker weten dat uw hypotheek is afgestemd op uw persoonlijke situatie? We geven u graag uitsluitsel in een
vrijblijvend adviesgesprek.