De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

1 op de 3 doorstromers behoudt lage hypotheekrente met verhuisregeling

12 oktober 2022
Verhuizen? Nu de hypotheekrente omhoogschiet, willen veel doorstromers een nieuwe woning tegen de oude, veel lagere rente financieren. En in de meeste gevallen kan dat, met de verhuisregeling. Eén op de drie doorstromers maakt gebruik van de verhuisregeling en verhoogt daarmee de leencapaciteit behoorlijk! Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Dat hangt van uw persoonlijke situatie af.

Wat is de verhuisregeling?

De verhuisregeling of meeneemfaciliteit is een voorwaarde in uw hypotheekcontract. Niet alle hypotheken hebben deze voorwaarde en zijn verhuisbaar, maar de meeste wel. De verhuisregeling houdt in dat u uw hypotheek bij verhuizing mag meenemen naar uw nieuwe woning, mits u die bij dezelfde geldverstrekker financiert. In plaats van uw huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten, blijft de oude hypotheek dus onder dezelfde voorwaarden van kracht.

Voordelen verhuisregeling

Wat momenteel zo aantrekkelijk is aan de verhuisregeling? U neemt ook uw oude hypotheekrente mee voor het restant van de rentevaste periode. Is uw oude hypotheekrente een stuk lager dan de huidige rente? Dan is dat erg voordelig ten opzichte van het afsluiten van een nieuwe hypotheek tegen de huidige rente:

  • Uw maandlasten zijn lager.
  • Uw leencapaciteit is hoger.

Hoe werkt de verhuisregeling?

De verhuisclausule in uw hypotheek bevat wel voorwaarden. Voordat u besluit uw hypotheek mee te verhuizen, is het van belang hier goed van op de hoogte te zijn. 

U kunt niet van geldverstrekker wisselen

Het is alleen mogelijk van de verhuisregeling gebruik te maken als u bij dezelfde geldverstrekker blijft. Dit is een belangrijke voorwaarde, want dit is niet voor iedereen even interessant. Sommige financiers, zoals ASR, verstrekken bijvoorbeeld hypotheken van maximaal 1 miljoen euro. Kunt en wilt u meer lenen, dan is dit niet de juiste financier voor u. Het is goed mogelijk dat een andere geldverstrekker een hypotheek biedt met voorwaarden die voor u interessanter zijn.

Uw inkomen wordt opnieuw getoetst

Om in aanmerking te komen voor de verhuisregeling, wil de geldverstrekker wel weer opnieuw bepalen of u nog aan de eisen voldoet. Is uw inkomen in de tussentijd gedaald, dan kan de geldverstrekker de verhuizing weigeren. Ook veranderingen in uw persoonlijke situatie, zoals een echtscheiding, kunnen roet in het eten gooien. 

Uw nieuwe woning is duurder

De verhuisregeling geldt alleen voor het huidige hypotheekbedrag. Koopt u een duurdere woning en heeft u een hogere hypotheek nodig? Dan moet u voor het extra bedrag een aanvullende hypotheek afsluiten – tegen de nu geldende voorwaarden bij uw geldverstrekker. Ook hierdoor geldt dat overstappen naar een andere financier (zonder verhuisregeling) mogelijk interessanter is.

De geldverstrekker kan sommige voorwaarden wijzigen

Op basis van uw persoonlijke situatie kan uw geldverstrekker bepaalde hypotheekvoorwaarden wijzigen. Zo kan een aflossingsvrije hypotheek niet altijd geheel worden meegenomen. Ook de aflosvorm kan (deels) worden aangepast. Dat heeft uiteraard allemaal invloed op uw maandlasten.

Wanneer hypotheek meeverhuizen?

De beste hypotheek is de hypotheek die het beste bij u en uw nieuwe woning past! De kans is groot dat dat uw oude hypotheek met de lage rente is, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. U heeft uw oude hypotheek wellicht al jaren geleden afgesloten. En in de tussentijd is er veel veranderd – in uw leven en op de woningmarkt.

Het is dus verstandig een deskundig oog naar uw situatie te laten kijken. De Kredieter neemt graag de tijd voor u en geeft u vervolgens een eerlijk hypotheekadvies. Eerst even kennismaken? Maak vandaag nog een afspraak.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

De hypotheekrenteverwachting voor de tweede helft van 2023

25 mei 2023

Belasting over een tweede woning in box 3: 2022 vs. 2023

26 april 2023

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.