VVP Advies Award-nominatie


De Kredieter is als een van drie kantoren genomineerd voor de VVP Advies Award 2024 in de categorie meest klantgericht hypotheekadvieskantoor van Nederland. Deze nominatie is een erkenning van onze jarenlange toewijding aan uitmuntendheid op het gebied van zowel hypotheekadvies als klantenservice, en was niet mogelijk geweest zonder ons fantastische team, onze trouwe bankrelaties en bevriende makelaars, en natuurlijk onze gewaardeerde cliënten. De finale van de Advies Award-verkiezing is op 1 oktober. Klik hier voor meer informatie.
De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Een hypotheek afsluiten als 57-plusser: kan dat nog?

16 juni 2023
Wat kan ik aan hypotheek krijgen? Dat is bij De Kredieter nog altijd de meest gestelde vraag. Maar om dat te berekenen moeten onze financieel adviseurs niet alleen naar uw inkomen kijken, maar ook naar uw leeftijd! Tien jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt (nu: als u 57 jaar of ouder bent) gaan geldverstrekkers namelijk rekening houden met uw pensioeninkomen. En dat pakt wat betreft de leencapaciteit vaak ongunstig uit. Gelukkig leveren sommige geldverstrekkers maatwerk. Wat is er mogelijk als u als 57-plusser een hypotheek wilt afsluiten?

Maximale hypotheek voor 57-plussers


Om uw maximale hypotheek te berekenen, gaan de meeste banken uit van een annuïteitenhypotheek van dertig jaar. De bank zal dus op basis van uw inkomen toetsen of u dertig jaar lang de vaste maandlasten van een dergelijke hypotheek kunt betalen. Maar wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, verandert uw inkomen nogal. Daarom zijn geldverstrekkers genoodzaakt bij hypotheekaanvragers die binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereiken (nu: 57-plussers) rekening te houden met het toekomstige pensioeninkomen.

Lagere leencapaciteit


Dat pensioeninkomen bestaat voor de bank uit uw AOW-uitkering, werkgeverspensioen en eventueel zelf opgebouwd pensioen. En dat is voor de meeste mensen lager dan hun huidige inkomen. Wie zijn of haar pensioeninkomen verwacht aan te vullen met inkomsten uit een eigen onderneming of door langer door te blijven werken kan bovendien niet op begrip rekenen. Deze inkomstenbronnen nemen geldverstrekkers namelijk niet mee in hun berekening. Hierdoor valt de leencapaciteit vaak lager uit dan wanneer uitsluitend met uw huidige inkomen gerekend wordt.

Beperkte leencapaciteit problematisch


Het doel van dit alles is natuurlijk: voorkomen dat woningbezitters na hun pensioen hun woonlasten ineens niet meer kunnen betalen. Maar in de praktijk maakt dit beleid het (bijna-)pensioengerechtigden juist financieel lastiger. Veel mensen willen hun woonlasten, met het oog op hun pensioen, júíst verlagen – bijvoorbeeld door van huren naar kopen over te stappen of door een kleinere woning te kopen. Een beperktere leencapaciteit vermoeilijkt dat proces.

Maatwerk voor 57-plussers


Gelukkig hanteren sommige geldverstrekkers een soepeler beleid, waarin ruimte bestaat voor maatwerk.

Werkelijkelastentoets


In plaats van uit te gaan van de maandlasten van een annuïteitenhypotheek, zijn sommige hypotheekaanbieders bereid te rekenen met de werkelijke hypotheeklasten. Bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek zijn die immers een stuk lager, waardoor u meer kunt lenen. Deze ‘seniorenregeling’ is vaak een optie als u kunt aantonen dat de woonlasten na verhuizing gelijk zullen blijven of zelfs zullen dalen.

Eigen vermogen


Sommige geldverstrekkers houden naast de standaard pensioeninkomsten ook rekening met uw vermogen, zoals spaargeld of beleggingen. Zeker als u van plan bent daarmee meer af te lossen op uw hypotheek, mogen de maandlasten hoger uitvallen.

Opeethypotheek


Voor mensen die al met pensioen zijn bestaan hypotheekvormen die goed passen bij lagere inkomens. Wie veel overwaarde heeft kan bijvoorbeeld kiezen voor een opeethypotheek. Daarbij betaalt u geen maandelijkse aflossing en wordt de rente bij uw totaalschuld opgeteld – ervan uitgaande dat de overwaarde dit dekt. U betaalt het gehele schuldbedrag pas af bij verkoop van uw woning. De meeste geldverstrekkers bieden hiervoor een restschuldgarantie: mocht de woning onverhoopt toch niet voldoende opleveren, dan incasseert de bank het verlies.

Verplicht verhuizen


Als u verplicht moet verhuizen, bijvoorbeeld vanwege uw gezondheid, dan is bij verschillende geldverstrekkers ook meer mogelijk.

Nadert u de 57 jaar of AOW-leeftijd?


Niet alle hypotheekaanbieders bieden maatwerk. Bent u 57-plusser en bent u benieuwd naar uw opties? Onze financieel adviseurs weten precies welke geldverstrekker u een fijne regeling en passende hypotheek kan aanbieden.
 
En heeft u nog meer dan tien jaar te gaan tot uw AOW-leeftijd? Dan doet u er goed aan te controleren of uw hypotheek nog toekomstbestendig is. Verhuizen, een nieuwe hypotheek afsluiten of een bestaande hypotheek oversluiten is met uw huidige inkomen immers mogelijk financieel aantrekkelijker! Uiteraard houden onze financieel adviseurs wel rekening met de toekomst, zodat uw hypotheek ook tijdens uw pensioen betaalbaar blijft.
 
We vertellen u graag meer over uw hypotheek en pensioen tijdens een vrijblijvende afspraak.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Goed geregeld: een samenlevingscontract als u samen een woning koopt

03 juli 2024

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.