De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Pas op voor de budgethypotheek

29 maart 2017
Budgethypotheek, Profijthypotheek, Basishypotheek, Voordeelhypotheek… Een hele reeks namen voor de goedkoopste hypotheekvorm bij diverse geldverstrekkers. Helaas pakt zo’n hypotheek niet altijd even voordelig uit! Lees hier waarom er op zijn minst een belletje moet gaan rinkelen als u één van bovenstaande termen in uw hypotheekofferte tegenkomt.

Wie diverse hypotheekvormen met elkaar vergelijkt doet er goed niet aan alleen naar de prijs te kijken, maar ook de voorwaarden in acht te nemen. De gemiddelde looptijd van een hypotheek bedraagt immers zo’n dertig jaar en de kans dat uw situatie tussentijds wijzigt is dan ook groot. In geval van verhuizing bijvoorbeeld zijn goede hypotheekvoorwaarden een must. Let dus niet alleen op hoogte van de rente! De mogelijkheden om een hypotheek mee te nemen bij een eventuele verhuizing zijn minstens zo belangrijk.

Hypotheekvoorwaarden hebben betrekking op diverse omstandigheden. Denkt u bijvoorbeeld aan:
 • Extra geld opnemen via de hypotheek
 • Vervroegd aflossen
 • Boete bij verkoop van de woning
 • Geldigheidsduur offerte
 • Verhuisregeling
In geval van een budget- of gelijknamige hypotheek betaalt u een zeer scherpe rente, maar zijn deze voorwaarden beperkter dan wanneer u een andere hypotheekvorm kiest. Voorbeelden hiervan zijn:
 • In tegenstelling tot andere hypotheekvormen is het niet mogelijk om de geldigheidsduur van een offerte voor een budgethypotheek te verlengen. Dit kan met name gevolgen hebben voor de aankoop van een nieuwbouwwoning.
 • Heeft u de offerte voor de hypotheek getekend maar besluit u daar toch geen gebruik van te maken? Dan betaalt u 1% van het aangevraagde hypotheekbedrag aan kosten.
 • U betaalt altijd de rente zoals genoemd in de offerte, ook als deze hoger of lager is op het moment van levering van de woning.
 • Gaat u verhuizen? U kunt ervoor kiezen de hypotheek terug te betalen aan de geldverstrekker. Let op: indien de actuele rente lager is dan de rente waartegen u uw hypotheek heeft afgesloten, brengt de bank 3% van het hypotheekbedrag in rekening voor gemiste inkomsten. Deze zogenaamde ‘boete bij verkoop’ geldt overigens niet als u ervoor kiest uw nieuwe hypotheek bij dezelfde geldverstrekker voort te zetten.
 • Slechts een enkele budgethypotheek kent ook een verhuisregeling. Dit houdt in dat u bij verhuizing het resterende hypotheekbedrag meeneemt in de nieuwe hypotheek. Over dit gedeelte betaalt u dan de oude rente zolang de rentevastperiode loopt.
Kortom, een budgethypotheek kent een aantal haken en ogen dat vaak niet wordt opgemerkt wanneer men hypotheken alleen op basis van rentetarieven vergelijkt. De uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ zou van toepassing kunnen worden wanneer u zich blind staart op een aantrekkelijk geprijsde rente. Hoewel een budgethypotheek niet per definitie een onverstandige keuze is, is het van groot belang dat u zich te allen tijde goed laat informeren over zowel het rentetarief als de bijbehorende voorwaarden.

Meer weten over de voor- en nadelen van de meest voordelige hypotheekvormen? Als financieel adviseur neem ik graag de diverse mogelijkheden met u door. Bel voor een afspraak 020 – 575 33 20 of e-mail naar info@kredieter.nl.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.