We weten u alles te vertellen over hypotheken, maar daar blijft het niet bij. Bij De Kredieter adviseren we u bij het afsluiten van een hypotheek ook graag over alles wat daar op administratief gebied bij komt kijken. We wijzen u op nuttige verzekeringen, bijvoorbeeld, maar ook op hoe u het financieel goed regelt met uw partner. Eerder schreven we al over de functie van een draagplichtovereenkomst, dit keer hebben we het over het nut van een samenlevingscontract.
Want is het voor het samen kopen van een woning nodig om in het huwelijksbootje te stappen of geregistreerd partners te worden? Welnee. Maar het een en ander officieel laten vastleggen is wel degelijk verstandig. Stap daarom – liefst voordat u een hypotheek afsluit – naar een notaris voor het opstellen van een samenlevingscontract.
Wat is een samenlevingscontract?
Een samenlevingscontract is een juridisch document waarin afspraken tussen samenwonenden worden vastgelegd. Die afspraken hebben betrekking op inkomsten, uitgaven, eigendommen en eventuele schulden. Het doel van een samenlevingscontract is om conflicten te voorkomen, maar het zorgt er ook voor dat alles goed geregeld is als u uit elkaar gaat of een van u komt te overlijden.
Uw woning en hypotheek zijn belangrijke items in een samenlevingscontract, maar in theorie kunt u in het contract wat u ook maar wilt zwart-op-wit laten zetten. De wet stelt in elk geval geen voorwaarden aan het contract. Zo kunnen er ook afspraken over kinderen, waardevolle bezittingen zoals auto’s, of huisdieren in worden opgenomen.
Samenlevingscontract en uw hypotheek
Koopt u samen met uw partner een woning, dan deelt u een belangrijk bezit én een hypotheekschuld. Als u ongehuwd bent en geen geregistreerd partnerschap heeft, is het dus wel zo verstandig om daarover afspraken op papier te zetten. Bij wet is er namelijk niks voor u geregeld. Bij het onverhoopt overlijden van uw partner betekent dat bijvoorbeeld dat zijn of haar erfgenamen recht hebben op de helft van de woning. En dat u geen nabestaandenpensioen krijgt.
Belangrijke items in een samenlevingscontract
Alhoewel u dus van alles en nog wat in een samenlevingscontract kunt laten vastleggen, is er met betrekking tot uw woning en hypotheek een aantal items dat niet mag ontbreken.
Eigen inbreng
Als u voor de aankoop van de woning (beiden) eigen geld heeft ingelegd, is het verstandig vast te leggen hoeveel. Gaat u uit elkaar of wordt de woning verkocht, dan weet u precies waar u recht op heeft. Ook de eventuele waardevermeerdering van de woning kan op deze manier eerlijk worden verdeeld. Hetzelfde geldt voor extra aflossingen op de hypotheek of investeringen in verbouwingen.
Verdeling woonlasten
Wie betaalt wat? Afspraken over de verdeling van alle kosten die met de woning te maken hebben, zoals de aflossing en hypotheekrente, maar ook de kosten voor elektriciteit, water, verzekeringen en belastingen kunt u in het samenlevingscontract laten opnemen.
Verdeling eigendommen
Wie bezit wat? Dure aankopen voor de woning die u gezamenlijk heeft aangeschaft, moeten bij het onverhoopt beëindigen van de relatie wel eerlijk verdeeld worden. Hoe u dat voor zich ziet, kunt u ook vastleggen. Als u ervoor kiest dat te doen, is het wel belangrijk het samenlevingscontract met enige regelmaat te herzien en eventueel aan te vullen.
Let op: in het geval van overlijden is een samenlevingscontract niet altijd voldoende. Heeft een van u spaargeld of een auto die aan de ander nagelaten moet worden? Dan moet u dat in uw testament laten vastleggen.
Verblijvings- of ondernemingsbeding
Het verblijvingsbeding geeft u het recht in de woning te blijven wonen als uw partner overlijdt. Dat betekent overigens niet dat u uw partners deel van de woning ook erft. Ook dat moet u apart in een testament laten opnemen.
Pensioenpartner
Om recht te hebben op een nabestaandenpensioen, moet u bij de pensioenuitvoerder van uw partner als partner geregistreerd staan. Ook dat regelt u met een samenlevingscontract.
Overige voordelen samenlevingscontract
Met een samenlevingscontract wordt u ten slotte elkaars fiscaal partner. Dan doet u gezamenlijk belastingaangifte en dat betekent in veel gevallen dat u voordeliger uit bent. Zo kan degene met het hoogste inkomen bijvoorbeeld slim alle kosten voor de woning als aftrekposten gebruiken (denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek), waardoor u minder belasting betaalt.
Onze
financieel adviseurs geven u altijd proactief advies over alles wat er in uw situatie bij uw hypotheek komt kijken. Maak gerust een vrijblijvende
afspraak, dan geven we u alvast een idee!