Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het milieu, maar woont ook prettig én levert u een lage energierekening op. Dat betekent dat u maandelijks minder woonlasten heeft en dus – zo redeneert de overheid – meer aan uw hypotheek kunt uitgeven. Daarom is het vanaf dit jaar mogelijk meer te lenen voor een duurzame woning. En dat geldt zowel voor wie nu een energiezuinige woning koopt, als voor wie een bestaande woning wil verduurzamen.
Nieuwe duurzaamheidsregels sinds 2024
We schreven er eerder al over: vanaf dit jaar (2024) wordt duurzaam wonen financieel beloond. Hoe beter het energielabel van een woning is, hoe meer een bank aan hypotheek verstrekt. Ook krijgt u in sommige gevallen een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente. De overheid hoopt er daarmee voor te zorgen dat we ons met z’n allen steeds meer om duurzaam wonen gaan bekommeren – én dat energiebesparende maatregelen economisch steeds waardevoller worden. Een win-winsituatie.
Hogere maximale hypotheek
Uw
maximale hypotheek wordt normaal gesproken gebaseerd op uw
inkomen en de waarde van de woning die u wilt kopen. Mits uw inkomen het toelaat, kunt u maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Vanaf 2024 spelen echter nog twee factoren een rol: het energielabel van de woning en uw eventuele plannen voor verduurzaming. Koopt u een woning met een hoog energielabel of wilt u de woning die u gaat kopen verduurzamen, zodat het in de toekomst een hoog energielabel krijgt? Dan mag u (flink!) meer lenen:
- voor de aankoop van een duurzame woning tot 50.000 euro meer
- voor het verduurzamen van een woning tot 20.000 euro meer
Hoeveel u precies meer mag lenen hebben we uitgebreid voor u op een rijtje gezet in
dit artikel. Maximaal mag uw hypotheek uitkomen op 106 procent van de woningwaarde. In het geval van verduurzaming moet u het extra geleende bedrag uiteraard wel (binnen 5 jaar) uitgeven aan de verbouwing.
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
De regelgeving met betrekking tot duurzaamheid is ook relevant voor wie gebruik wil maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De huidige grens voor een hypotheek met NHG is 435.000 euro, maar als u de woning gaat verduurzamen, geldt een hogere grens van 461.000 euro.
Duurzaamheidskorting
Naast een hogere maximale hypotheek bieden veel hypotheekverstrekkers ook een hypotheekrentekorting voor woningen met een hoog energielabel. Dit wordt ook wel een ‘duurzaamheidskorting’ genoemd. Hoe hoog de korting is hangt weer af van het energielabel en is ook per geldverstrekker verschillend, maar bedraagt meestal tussen de 0,02 en 0,30 procent.
Huidige woning verduurzamen
Maar wat nu als u niet van plan bent een nieuwe woning te kopen en een nieuwe hypotheek af te sluiten, maar in plaats daarvan uw huidige woning wilt verduurzamen? Ook dan kunt u in veel gevallen een verbouwing financieren. En heeft uw woning eenmaal een gunstig energielabel en staat de duurzaamheidskorting in uw hypotheekvoorwaarden vermeld? Dan heeft u ook recht op duurzaamheidskorting!
Meer financieringsopties
Los van de mogelijkheden met uw hypotheek kunt u ook informeren naar de duurzaamheidsprogramma’s binnen uw gemeente. De overheid heeft immers het doel dat geen enkele woning in 2030 nog een E-, F- of G-label heeft. Daarom bieden verschillende gemeenten subsidies en persoonlijke leningen aan om inwoners te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen.
Uw duurzaamheidsplannen financieren
De financieel adviseurs van De Kredieter zijn goed op de hoogte van alle mogelijkheden omtrent het financieren van een duurzame woning. Maak gerust een
vrijblijvende afspraak, waarin we uw plannen en ideeën bespreken en u alle opties kunnen voorleggen.