VVP Advies Award-nominatie


De Kredieter is als een van drie kantoren genomineerd voor de VVP Advies Award 2024 in de categorie meest klantgericht hypotheekadvieskantoor van Nederland. Deze nominatie is een erkenning van onze jarenlange toewijding aan uitmuntendheid op het gebied van zowel hypotheekadvies als klantenservice, en was niet mogelijk geweest zonder ons fantastische team, onze trouwe bankrelaties en bevriende makelaars, en natuurlijk onze gewaardeerde cliënten. De finale van de Advies Award-verkiezing is op 1 oktober. Klik hier voor meer informatie.
De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Afgelost of waarde gestegen? Check of u in aanmerking komt voor rentekorting!

29 augustus 2018
Toen u uw hypotheek of huidige rentevaste periode heeft afgesloten, is er ook een tariefklasse – ook wel bekend als risicoklasse – voor uw hypotheek bepaald. Deze tariefklasse wordt vastgesteld op basis van de hoogte van uw hypotheek en de waarde van uw woning. Heeft u sinds het vaststellen van deze tariefklasse fors afgelost of is de waarde van uw woning aanzienlijk gestegen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een lagere tariefklasse en daarmee mogelijk minder hypotheekrente.
 

Tariefklasse

Vanzelfsprekend valt u in een hogere tariefklasse als uw hypotheek hoger of gelijk is aan de waarde van uw woning. De rente valt dan in de meeste gevallen ook hoger uit, zoals u waarschijnlijk wel bekend is. Wanneer uw hypotheek relatief laag is vergeleken met de waarde van uw woning, dan valt u in een lage(re) tariefklasse. De rente is daarbij meestal ook lager.
 

Renteopslag

Heeft u een hypotheek van meer dan de helft van de woningwaarde? Dan heeft u te maken met een rente-opslag (of risico-opslag). Tot 50% van de woningwaarde betaalt u bijvoorbeeld een basisrente. Dit percentage verschilt echter per geldverstrekker. Wanneer u meer leent, komt daar een renteopslag bovenop. Gelukkig kan de renteopslag omlaag wanneer u in een lagere risicoklasse valt.
 
Zo scheelt een hogere of lagere tariefklasse soms wel 0,5% aan rente. Tenzij u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft. In zo’n geval heeft u zelden te maken met renteopslag.
 
Goed om te weten: de meeste banken heb een andere indeling van hun risico-/tariefklassen. De ene bank heeft 11 risicoklassen, de ander weer 6 en weer een andere bank werkt met slechts 3 klassen.
 

Tariefklasse tussentijds aanpassen?

Flink afgelost of is de waarde van uw woning gestegen? In sommige gevallen kunt u dan in aanmerking komen voor een lagere tariefklasse en daarmee een rentekorting. Een kleine herinnering: de WOZ-waarde is uw woningwaarde zoals door de gemeente wordt bepaald. Dit is ook de basis voor diverse belastingen en heffingen.
 
Wanneer de waarde van uw woning is gestegen, moet u dat meestal zelf aantonen om ingedeeld te worden in een lagere tariefklasse. De ene bank heeft genoeg aan een WOZ-beschikking, terwijl de andere bank om een taxatierapport of Calcasa waarderapport vraagt.
 
Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan geldt het NHG-tarief gedurende de volledige periode. Voor een lening met NHG kunt u op basis van de WOZ-waarde of een taxatierapport helaas uw rente niet wijzigen.
 
Of uw tariefklasse tussentijds (tijdens de rentevaste periode) omlaag kan, hangt van uw bank en persoonlijke situatie af. Nieuwsgierig of u minder kunt gaan betalen? Maak nu een vrijblijvende afspraak om uw persoonlijke situatie te bespreken en door te rekenen.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Goed geregeld: een samenlevingscontract als u samen een woning koopt

03 juli 2024

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.