Afgelost of waarde gestegen? Check of u in aanmerking komt voor rentekorting!
29 augustus 2018
Toen u uw hypotheek of huidige rentevaste periode heeft afgesloten, is er ook een tariefklasse – ook wel bekend als risicoklasse – voor uw hypotheek bepaald. Deze tariefklasse wordt vastgesteld op basis van de hoogte van uw hypotheek en de waarde van uw woning. Heeft u sinds het vaststellen van deze tariefklasse fors afgelost of is de waarde van uw woning aanzienlijk gestegen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een lagere tariefklasse en daarmee mogelijk minder hypotheekrente.
Tariefklasse
Vanzelfsprekend valt u in een hogere tariefklasse als uw hypotheek hoger of gelijk is aan de waarde van uw woning. De rente valt dan in de meeste gevallen ook hoger uit, zoals u waarschijnlijk wel bekend is. Wanneer uw hypotheek relatief laag is vergeleken met de waarde van uw woning, dan valt u in een lage(re) tariefklasse. De rente is daarbij meestal ook lager.
Renteopslag
Heeft u een hypotheek van meer dan de helft van de woningwaarde? Dan heeft u te maken met een rente-opslag (of risico-opslag). Tot 50% van de woningwaarde betaalt u bijvoorbeeld een basisrente. Dit percentage verschilt echter per geldverstrekker. Wanneer u meer leent, komt daar een renteopslag bovenop. Gelukkig kan de renteopslag omlaag wanneer u in een lagere risicoklasse valt.
Zo scheelt een hogere of lagere tariefklasse soms wel 0,5% aan rente. Tenzij u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft. In zo’n geval heeft u zelden te maken met renteopslag.
Goed om te weten: de meeste banken heb een andere indeling van hun risico-/tariefklassen. De ene bank heeft 11 risicoklassen, de ander weer 6 en weer een andere bank werkt met slechts 3 klassen.
Tariefklasse tussentijds aanpassen?
Flink afgelost of is de waarde van uw woning gestegen? In sommige gevallen kunt u dan in aanmerking komen voor een lagere tariefklasse en daarmee een rentekorting. Een kleine herinnering: de WOZ-waarde is uw woningwaarde zoals door de gemeente wordt bepaald. Dit is ook de basis voor diverse belastingen en heffingen.
Wanneer de waarde van uw woning is gestegen, moet u dat meestal zelf aantonen om ingedeeld te worden in een lagere tariefklasse. De ene bank heeft genoeg aan een WOZ-beschikking, terwijl de andere bank om een taxatierapport of Calcasa waarderapport vraagt.
Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan geldt het NHG-tarief gedurende de volledige periode. Voor een lening met NHG kunt u op basis van de WOZ-waarde of een taxatierapport helaas uw rente niet wijzigen.
Of uw tariefklasse tussentijds (tijdens de rentevaste periode) omlaag kan, hangt van uw bank en persoonlijke situatie af. Nieuwsgierig of u minder kunt gaan betalen? Maak nu een vrijblijvende afspraak om uw persoonlijke situatie te bespreken en door te rekenen.