De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Afkopen van eeuwigdurende erfpacht: niets doen is geen optie!

23 augustus 2019
Koopt u een huis in Amsterdam, dan is de kans aanwezig dat de grond waarop uw woning staat niet van u is. Hier rust erfpacht op, wat betekent dat u periodiek een bedrag (erfpachtcanon) betaalt aan de eigenaar van de grond of dat de erfpacht is afgekocht voor een bepaalde periode. Dit verschilt per woning.

Voortdurende erfpacht vs. eeuwigdurende erfpacht

Er bestaan verschillende soorten erfpacht, zoals voortdurende erfpachten eeuwigdurende erfpacht. Bij voortdurende erfpacht wordt de hoogte van de erfpachtcanon na circa 50 tot 75 steeds opnieuw vastgesteld op basis van de waarde van de grond. U snapt, in Amsterdam kan dit nadelig uitpakken zodat uw woonkosten stijgen. De kans dat de grondwaarde stijgt is groot, waardoor ook de erfpachtcanon meestijgt.
 
Gelukkig kunt u in Amsterdam overstappen naar eeuwigdurende erfpacht: hierbij heeft de marktwaarde voor een langere geen invloed op de kosten van uw woning. De kosten worden hierbij één keer vastgesteld en u sluit dit bedrag voor altijd af. Zo heeft u meer zekerheid over de kosten. U kan een overstap bij de gemeente aanvragen, maar dan rest nog de vraag:

·       Blijft u jaarlijks betalen?
·       Of koopt u de erfpacht voor altijd af?
 
Niets doen is wat de Kredieter betreft geen optie. Overstappen wordt namelijk vanaf 2020 aanzienlijk duurder. Als u vóór 2020 een aanvraag doet, krijgt u 10% korting op de overstap naar eeuwigdurende erfpacht. Daarnaast wordt de afkoopsom bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van 2014 óf 2015: er wordt gerekend met de laagste waarde. Aangezien de WOZ-waarden de afgelopen jaren sterk zijn gestegen, gaat het hier dus ook om een forse korting.
 

Jaarlijkse canon: vast jaarbedrag

Kiest u voor een jaarlijks canon? Dan ligt ca­non­be­drag voor al­tijd vast, maar wordt het bedrag nog wel jaar­lijks aan­ge­past aan de in­fla­tie.

De canon voor eeuwig afkopen: financiële zekerheid

Erfpacht voor altijd afkopen kan interessant zijn als de grond waarop uw woning staat flink in waarde kan stijgen. Bijvoorbeeld wanneer u in een opkomende, Amsterdamse buurt woont. Wilt u voorkomen dat uw woonlasten in de toekomst stijgen? Dan koopt u de eeuwigdurende erfpacht af. Zo voorkomt u eventueel kostenverhogende, tussentijdse contractherzieningen en profiteert u er zelf van wanneer de grond meer waard wordt. U koopt dus in principe financiële zekerheid af.
 
Bij het afkopen van eeuwigdurende erfpacht betaalt u de canon in één keer vooruit. Dit kan di­rect bij de koop van de woning, maar is ook la­ter (tus­sen­tijd­se af­koop) mogelijk. De hoog­te van de af­koop­som hangt af van het mo­ment waar­op u de ca­non af­koopt. Goed om te weten: ook bij afkoop bent u officieel geen eigenaar van de grond en dient u zich te houden aan de afspraken die u heeft gemaakt met de grondeigenaar.
 
Wilt u overstappen van voort­du­ren­de erf­pacht naar het eeu­wig­du­ren­de erf­pacht­stel­sel en be­taalt u voor uw hui­di­ge tijd­vak jaar­lijks ca­non? Dan heeft u ook de keuze om in één keer zowel het huidige tijd­vak als de eeu­wig­du­ren­de erf­pacht af te ko­pen.

Voordelen van erfpacht afkopen

·       Financiële zekerheid
·       Geen tussentijdse contractherzieningen meer die kosten kunnen verhogen
·       Eenvoudiger om een hypotheek te krijgen op een huis met eigen grond
·       Het huis is eventueel makkelijker te verkopen


MVA Erfpacht Analyse

Via Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) kunt u een MVA Erfpacht Analyse laten opmaken.De Erfpacht Analyse verkent op basis van solide waarderingsmethodes en financiële aannames diverse toekomstscenario’s. Het geeft inzicht in welke scenario’s er zijn met betrekking tot overstappen naar eeuwigdurende erfpacht.


De Kredieter helpt bij erfpachtsituaties

De Kredieter heeft veel ervaring met erfpacht. Als één van de grotere intermediairs in Amsterdam lopen wij dagelijks tegen hypotheken aan waarbij er sprake is van een erfpachtsituatie. Uiteraard kunt u voor deze huizen en appartementen ook een hypotheek afsluiten, maar hierbij is een goede erfpachtkennis van essentieel belang.  

Ook het financieren van de afkoopsom van de eeuwigdurende erfpacht is een ingewikkeld vraagstuk waar wij u graag bij van dienst zijn. 

Kunt u wel wat advies gebruiken bij de beslissing of u de canon wilt afkopen of wilt u direct stappen zetten om eeuwigdurende erfpacht af te kopen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek om samen de mogelijkheden in kaart te brengen.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

De hypotheekrenteverwachting voor de tweede helft van 2023

25 mei 2023

Belasting over een tweede woning in box 3: 2022 vs. 2023

26 april 2023

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.