De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Hypotheek oversluiten: check of het voor u aantrekkelijk is

30 oktober 2019
Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen uw hypotheek over te sluiten. Wellicht is er een hypotheek die inmiddels beter bij uw persoonlijke situatie past of profiteert u graag van de lagere rente. Dat begrijpen wij bij De Kredieter maar al te goed!
 
Maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek om samen uw situatie te bekijken en de mogelijkheden in kaart te brengen.


Welke kosten gaan gepaard met uw hypotheek oversluiten?

Laten we er geen doekjes om winden, het oversluiten van een hypotheek kost altijd geld. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten, advieskosten, bemiddelingskosten en taxatiekosten.
 
Wanneer uw rentevaste periode nog loopt, dient u ook rekening te houden met een boete (de boeterente). De hoogte van deze boete is afhankelijk van uw huidige rente, de looptijd van uw hypotheek en de gemiddelde rente voor de resterende periode.
 
Wij adviseren u altijd vooraf een berekening te maken om te bepalen of het oversluiten van uw hypotheek verstandig is. De Kredieter kan u daarbij helpen.


Wanneer is het oversluiten van uw hypotheek voordelig?

Ondanks dat het oversluiten van uw hypotheek gepaard gaat met oversluitkosten en een eventuele boete, kan het alsnog financieel aantrekkelijk zijn. Het is dus zaak dat u de kosten bij een andere geldverstrekker binnen aanzienlijke tijd kunt terugverdienen met lagere netto maandlasten.
 
Een rekenvoorbeeld:
 
Jan en Fleur hebben in 2014 een woning gekocht. Zij hebben destijds een hypotheek afgesloten van € 600.000 voor 10 jaar vast, tegen 3,8% rente per jaar. De rente staat anno 2019 een stuk lager en de waarde van hun woning is ook gestegen. Hierdoor komen zij in een gunstigere loan to value (schuldmarktwaarde) klasse.
 
De rente komt nu uit op 1,9% voor 20 jaar vast. De boete voor het oversluiten van hun hypotheek tijdens de rentevaste periode bedraagt circa € 44.000. De bijkomende kosten voor het oversluiten van de hypotheek (notaris-, taxatie- en afsluitkosten) zijn afgerond zo’n € 5.000.
 
Dit komt erop neer dat de terugverdientijd van de boete en kosten circa 60 maanden bedraagt. Indien Jan en Fleur besluiten om niet te verhuizen (omdat dan boetevrij verkocht mag worden), is het dus zeker interessant om nu gebruik te maken van de lagere rente.


Boeterente aftrekken van belastbaar inkomen

Tip! U kan de boete, mits u in de hoogste belastingschijf valt qua salaris, in 2019 fiscaal aftrekken tegen 49%. Volgend jaar is dat slechts 46%. Reden te meer om dit jaar nog te checken of het oversluiten van uw hypotheek financieel aantrekkelijk is.
 
Wanneer u in een lagere belastingschijf valt, kunt u de boeterente alsnog van het belastbaar inkomen aftrekken, maar zal dit een kleiner percentage bedragen.


Let op bij een spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek

Houd er rekening mee dat het oversluiten van een spaarhypotheek regelmatig minder gunstig uitpakt, gezien de verzekeringspremie of inleg in dit geval vaak hoger uitvalt. Ook is het goed om te weten dat u een aflossingsvrije hypotheek niet altijd ongewijzigd kan meenemen. Een aflossingsvrije hypotheek mag bij veel geldverstrekkers tegenwoordig niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van uw woning. Onze specialisten kunnen u hierin altijd adviseren.
 
Wilt u weten of het oversluiten van uw hypotheek voor u financieel aantrekkelijk of verstandig is? Maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.