De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Wat kost een huis kopen? Alle kosten op een rij

20 november 2019
Een huis kopen doet u waarschijnlijk niet dagelijks. Een grote stap waar serieuze bedragen bij komen kijken. Maar wat kost dat nou eigenlijk echt, een huis kopen? Zo betaalt u natuurlijk de verkoopprijs van de woning, maar komen er nog meer kosten bij kijken. We zetten alle kosten voor de aankoop van een bestaande woning voor u op een rij.

Kosten koper

Naast de aankoopprijs van de woning, moet u rekenen op zo’n zes procent bijkomende kosten. U kunt anno 2019 namelijk 100% lenen van de waarde van uw woning, maar niet meer dan dat, zoals voorheen het geval was. Hierdoor zijn de kosten koper (k.k.) altijd voor eigen rekening en is het belangrijk dat u eigen vermogen heeft. De kosten koper zijn de kosten die u maakt om eigenaar van de woning te worden, zoals:


Makelaar

U betaalt de makelaar voor begeleiding bij de aankoop en/of verkoop van uw woning. Het bedrag dat u hieraan kwijt bent, verschilt per makelaar. De één vraagt een vast bedrag, de ander rekent met een percentage van de aankoopsom.


Hypotheekadvies- en bemiddeling

U betaalt voor het hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek. Eventueel ook voor de bijbehorende verzekeringen. Na één of meer adviesgesprekken wordt het regelen van de hypotheek u volledig uit handen genomen.
 
Maak nu een vrijblijvende afspraak om uw persoonlijke situatie te bespreken en door te rekenen.


Bouwtechnische keuring

Biedt u onder voorbehoud van bouwkundige keuring, dan kunt u deze keuring op eigen kosten laten uitvoeren. De prijzen van zo’n keuring variëren van driehonderd tot vijfhonderd euro.


Taxatie

Een taxatierapport is in de meeste gevallen verplicht om een hypotheek op een bestaande woning te krijgen. Zo weet de geldverstrekker wat uw huis waard is. Taxatiekosten verschillen per taxateur of makelaar. Het loont de moeite om te onderhandelen. Gemiddeld kost een taxatierapport zo’n vijfhonderd euro.


Notaris

Het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte wordt door de notaris gedaan. Dit is wettelijk verplicht, maar u mag in veel gevallen zelf de notaris uitkiezen. Zoek dus een notaris die past bij het budget dat u voor ogen heeft. Een bedrag rond achttienhonderd euro is gemiddeld.


Waarborgsom

Wanneer u een woning koopt, vraagt de verkopende partij meestal na ondertekening van de koopakte om een waarborgsom of bankgarantie. De waarborgsom is tien procent van de verkoopprijs.


NHG-aanvraag

Sluit u een lening met Nationale Hypotheek Garantie af? Dan betaalt u NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,9% over de totale lening. Goed nieuws: dit is aftrekbaar van de belasting. Omdat u met NHG vaak ook een lagere rente betaalt, zijn deze kosten meestal snel terugverdiend.


Overdrachtsbelasting           

In Nederland betaalt iedereen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis en over de rechten op onroerende zaken, zoals erfpachtrecht. Bij een bestaande woning betaalt u twee procent van de aankoopwaarde aan belasting.


Tip! Stel een budget vast

Bij De Kredieter adviseren we altijd om eerst een budget vast te stellen voordat u de zoektocht naar uw droomwoning begint. De uitgaven bepalen immers voor een deel uw maximale hypotheekbedrag, maar zo weet u ook wat u maximaal per maand wilt uitgeven. Houd daarbij ook rekening met de leuke dingen waar u graag geld aan uitgeeft, zoals uit eten gaan of reizen.
 
Direct aan de slag? Bekijk de documenten die u nodig heeft voor de aankoop van een woning of maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek om samen de mogelijkheden in kaart te brengen.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.