De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Bieden zonder voorbehoud van financiering: de risico’s en de mogelijkheden

16 maart 2022
Het huizentekort is nog altijd groot en het kan behoorlijk wanhopig maken als u telkens achter het net vist. Steeds meer potentiële kopers zijn dan ook bereid risico’s te nemen om hun bod op dat felbegeerde koophuis zo aantrekkelijk mogelijk te maken ­– bijvoorbeeld door zonder voorbehoud van financiering te bieden. Hoe houdt u het risico van bieden zonder voorbehoud van financiering zo klein mogelijk?
 

De wettelijke bedenktijd

Normaal gesproken wordt na een geaccepteerd bod een voorlopig koopcontract tussen koper en verkoper opgesteld. Volgens de wettelijke bedenktijd heeft u als koper vanaf dat moment nog drie dagen om de koop om wat voor reden dan ook af te blazen. Daarna zit u eraan vast. Wilt of kunt u na die drie dagen toch niet kopen? Dan betaalt u de verkoper een fikse boete van tien procent van de koopsom.

Het voorbehoud van financiering

Om de koper te beschermen, bevat zo’n koopcontract normaal gesproken verschillende ontbindende voorwaarden. Het voorbehoud van financiering is daar één van. Deze voorwaarde geeft u als koper niet drie dagen, maar vier tot zes weken om van de koop af te zien als u de financiering toch niet rond krijgt. Het afsluiten van een hypotheek duurt namelijk wel wat langer dan drie dagen!

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Vroeger boden alleen mensen die de koopsom al lang en breed op hun bankrekening hadden staan zonder voorbehoud van financiering. Maar uit onderzoek van Funda (januari 2021) blijkt dat inmiddels maar liefst 34 procent van de kopers bereid is dit te doen – ook de kopers die wel degelijk nog financiering nodig hebben!

Aantrekkelijk voor verkopers

Op de huidige woningmarkt is die trend goed te verklaren: u maakt uw bod er een stuk aantrekkelijker mee! Zeker als de verkoper haast heeft, is een bod zonder voorbehoud van financiering erg prettig. Hij of zij hoeft dan niet weken te wachten tot u de hypotheek rond heeft en kan er vrij zeker van zijn dat u het huis daadwerkelijk koopt. (En zo niet, dan steekt de verkoper een leuke som geld in zijn of haar zak). Om die reden komt het bij meerdere biedingen op hetzelfde huis vaak voor dat verkopers het bod zonder voorbehoud van financiering kiezen – zelfs als dit niet het hoogste bod is.

Risicovol voor kopers

Zoals u begrijpt, is bieden zonder voorbehoud van financiering niet zonder risico’s. De taxatiewaarde van de woning bepaalt immers de maximale hoogte van uw hypotheek. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde moet u dus uit eigen zak betalen. Die taxatiewaarde wordt echter pas bepaald na het uitbrengen van uw bod. De hypotheek kan vervolgens pas aangevraagd worden nadat het voorlopige koopcontract is getekend.

Met andere woorden: op het moment van bieden beschikt u niet over alle informatie die u nodig heeft om met zekerheid te kunnen zeggen dat u het huis kunt financieren.

Verantwoord bieden zonder voorbehoud van financiering

Bij De Kredieter begrijpen wij dat u natuurlijk het liefst een zo aantrekkelijk mogelijk bod op uw droomhuis uitbrengt. Als onafhankelijk hypotheekadviseur helpen we u dan ook graag te beoordelen of bieden zonder voorbehoud van financiering in uw situatie verantwoord is. Samen brengen we uw financiën in kaart en bepalen we hoe hoog uw bod kan zijn zonder dat het te risicovol wordt.

Extra diensten

Naast ons professionele advies, bieden wij onze klanten ook:
  • een biedingsbrief voor de verkopende partij waarin ook staat aangegeven dat uw financiële situatie volledig gecheckt is
  • de mogelijkheid binnen drie dagen (de wettelijke bedenktijd) een offerte van een geldverstrekker op tafel te krijgen
De Kredieter helpt u graag de risico’s van bieden zonder voorbehoud van financiering zo klein mogelijk te houden. Voor meer informatie neemt u gerust contact met ons op.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.