De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Duurzaam wonen? Energiebesparende voorzieningen meefinancieren is vaak voordelig

17 augustus 2022
Het gebeurt steeds vaker dat verduurzamen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Wie een steentje aan het milieu bij wil dragen, kan bij verschillende geldverstrekkers namelijk een hogere hypotheek krijgen – zowel bij een nieuwe als een bestaande woning. En dat heeft allerlei (ook financiële) voordelen.
 

Extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen

Voor de aankoop van een woning mag u, als uw inkomen het toelaat, maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Wie er warmpjes bij zit en die 100 procent niet nodig heeft, kan de extra financieringsruimte gebruiken om meer te lenen om de woning te verduurzamen. Maar ook als u wel een maximale hypotheek nodig heeft zijn er opties.
 

Nieuwe, hogere hypotheek

Voor energiebesparende maatregelen maken sommige geldverstrekkers een uitzondering. U kunt dan meer dan 100 procent van de woningwaarde financieren om de verduurzaming mee te bekostigen. Ook bij aankoop van een woning die al heel energiezuinig is en een energielabel A++ of een energie-index van maximaal 0,6 heeft, komt u in aanmerking voor een hogere hypotheek.
 

Regels 2022

·      Uw bruto jaarinkomen is minimaal € 33.000.
·      De extra lening bedraagt maximaal 6% van de woningwaarde met een limiet van € 9.000.
 
Gaat het om een energieneutrale woning met energieprestatiegarantie van minstens tien jaar? Dan zijn de regels soepeler. Omdat de energierekening van dit soort woningen heel laag is, en u dus meer kunt besteden aan hypotheeklasten, mag u tot 25.000 euro extra lenen.
 

Verhogen bestaande hypotheek

Wilt u uw eigen woning energiezuiniger maken? Dat kan ook. Ook in dit geval mag u de hypotheek met 6 procent van de woningwaarde ophogen (en ook hier geldt een limiet van 9.000 euro). De rente die u over dit deel betaalt is bovendien fiscaal aftrekbaar.
 

Welke duurzame verbeteringen mag ik meefinancieren?

Voor de volgende verbeteringen aan uw woning zijn geldverstrekkers bereid u een hogere hypotheek te verstrekken:
 
·      isolatie van dak, gevel, vloer of leidingen
·      isolerende kozijnen en deuren
·      driedubbel glas of HR++-beglazing
·      energiezuinige ventilatie
·      douche met warmteterugwinning
·      waterpomp
·      zonnepanelen
 

Hoe werkt het in de praktijk?

De bank wil er wel zeker van zijn dat u het extra geld voor energiebesparende voorzieningen gebruikt. Daarom wordt het bedrag dat u extra mag lenen in een bouwdepot gestort. De kosten voor de verbouwing worden uit dit bouwdepot betaald. Het geld dat u eventueel overhoudt, moet u gebruiken als aflossing op de hypotheek.
 

Voordelen verduurzamen woning

Die hogere hypotheek zorgt natuurlijk wel elke maand voor hogere hypotheeklasten. Maar die verdient u in veel gevallen direct terug in de vorm van lagere energiekosten. Het is bovendien financieel aantrekkelijk de verduurzaming door middel van een hypothecaire lening te financieren. Steeds meer geldverstrekkers bieden een lagere rente aan om de verduurzaming te financieren. Hierdoor zijn de maandelijkse lasten ook lager. Tegelijkertijd zorgen de energiebesparende verbeteringen ervoor dat uw woning meer waard wordt. Dat zijn flink wat voordelen:
 
  • lagere energiekosten
  • lening met relatief lage maandlasten
  • hogere woningwaarde
  • goed voor het milieu
 

Bij welke bank kan ik terecht?

Niet alle geldverstrekkers geven u zomaar 6 procent meer hypotheek. En de banken die dat wel doen, kunnen u in een hogere risicocategorie plaatsen en renteopslag vragen. Weer andere financiers werken met andere voordelige maatregelen met elk hun eigen voorwaarden, zoals een duurzame hypotheek of rentekorting. 
 
De Kredieter denkt graag met u mee over uw plannen en wensen. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen u adviseren over de beste optie voor uw situatie. Zo wordt duurzaam wonen ook voordelig! Bel of mail ons gerust voor een kennismakingsgesprek.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.