VVP Advies Award-nominatie


De Kredieter is als een van drie kantoren genomineerd voor de VVP Advies Award 2024 in de categorie meest klantgericht hypotheekadvieskantoor van Nederland. Deze nominatie is een erkenning van onze jarenlange toewijding aan uitmuntendheid op het gebied van zowel hypotheekadvies als klantenservice, en was niet mogelijk geweest zonder ons fantastische team, onze trouwe bankrelaties en bevriende makelaars, en natuurlijk onze gewaardeerde cliënten. De finale van de Advies Award-verkiezing is op 1 oktober. Klik hier voor meer informatie.
De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bij uw hypotheek: is dat noodzakelijk?

14 september 2022
Goed hypotheekadvies gaat lang niet alleen over de hypotheek zelf. Bij De Kredieter kijken we dan ook naar het totaalplaatje: hoe ziet uw situatie eruit als u uw baan kwijtraakt, arbeidsongeschikt raakt, met pensioen gaat, of komt te overlijden? Over dat laatste denkt u misschien liever niet na, daarom doen wij het voor u. Wij gaan na of het in uw geval verstandig is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bij uw hypotheek af te sluiten.
 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (ORV)?

Een ORV is een verzekering op iemands leven, afgesloten voor een bepaalde looptijd en een vooraf vastgesteld bedrag. Komt de verzekerde binnen de looptijd van de verzekering te overlijden, dan keert de ORV het vastgestelde bedrag als uitkering aan de nabestaanden uit. Die uitkering geeft nabestaanden een financiële buffer, waardoor ze de ruimte krijgen om het verlies aan inkomen op te vangen.
 
Veel mensen sluiten een ORV af die hun openstaande hypotheekschuld (deels) dekt. Zo voorkomen ze dat hun nabestaanden, in het geval dat zij komen te overlijden, met een hypotheekschuld worden opgezadeld. Bij sommige hypotheken is het verplicht een ORV af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u meer dan 80 procent van de woningwaarde leent. Maar een ORV is lang niet altijd meer een vereiste. Toch kan het verstandig zijn er één af te sluiten.
 

Voor wie is een ORV geschikt?

Of het voor u verstandig is een ORV af te sluiten, hangt van uw persoonlijke (financiële) situatie af. Bij De Kredieter laten we verschillende factoren in ons advies meewegen, zoals uw gezinssamenstelling, regelingen via een werkgever, uw spaargeld en uw eventuele nabestaandenpensioen. In de volgende gevallen is een ORV het overwegen waard.
 

Als uw partner de hypotheek niet alleen kan betalen

Woont u samen met uw partner? Dan is het belangrijk u af te vragen of uw partner de hypotheek indien nodig ook alleen kan ophoesten. Is dat niet het geval, dan moet uw partner de woning na uw overlijden gedwongen verkopen om de hypotheek af te lossen. Met een ORV voorkomt u dit scenario.
 

Als u kinderen heeft

Bovenstaande vraag wordt nog belangrijker als u nog thuiswonende kinderen heeft. Met de uitkering van een ORV kan uw partner (of kunnen uw kinderen) de woning afbetalen, waardoor uw gezin niet noodgedwongen hoeft te verhuizen.
 

Als u nabestaanden niet met een schuld wilt opzadelen

Ook alleenstaanden zonder kinderen hebben baat bij een ORV. Zou u komen te overlijden, dan zadelt u wellicht een broer of zus met uw openstaande hypotheekschuld op. Zeker als u nog niet veel heeft afgelost, kan dit nadelig uitpakken voor uw nabestaanden. Met een ORV hoeft u hier niet wakker van te liggen.
 

Soorten ORV

Er zijn drie soorten ORV die u kunt afsluiten om de openstaande hypotheek mee te dekken:
 
  • gelijkblijvende verzekering: het verzekerde bedrag blijft altijd gelijk.
  • lineaire verzekering: het verzekerde bedrag daalt met een vast bedrag per jaar.
  • annuïteitenverzekering: het verzekerde bedrag daalt op dezelfde wijze als de hypotheeksom, als die wordt afgelost in annuïteiten.
 
Omdat veel mensen tegenwoordig een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek hebben, worden de laatste twee soorten ORV het meest afgesloten. In deze gevallen wordt het openstaande hypotheekbedrag – en daarmee het verzekerde bedrag – steeds kleiner en daalt de premie van de ORV!
 

Hoe hoog is de premie van een ORV?

De hoogte van de premie van een ORV is afhankelijk van vier variabelen:
 
  1. Het verzekerde bedrag: hoe hoger, hoe hoger de premie.
  2. De looptijd van de verzekering: hoe langer, hoe hoger de premie.
  3. De leeftijd van de verzekerde: hoe hoger, hoe hoger de premie. De maximale leeftijd waarop u een ORV kunt afsluiten is meestal 72 jaar.
  4. De gezondheid van de verzekerde: hoe slechter, hoe hoger de premie. Bij het afsluiten van een ORV moet u een gezondheidsverklaring invullen. Bij tekenen van ziekte of een ongezonde leefstijl, bijvoorbeeld roken, valt de premie hoger uit.
 
Een ORV is een verzekering, geen spaarplan. Komt u binnen de looptijd van de verzekering niet te overlijden, dan wordt er dus ook niks uitgekeerd en bent u de betaalde premies kwijt. Maar zoals voor alle verzekeringen geldt: u heeft het meeste geluk als u ‘m niet nodig heeft!
 

Meer dan hypotheekadvies

Uiteraard staan uw wensen in ons advies centraal. Een ORV is geenszins verplicht en het al dan niet afsluiten ervan is voor iedereen een persoonlijke keuze. Meer weten over hypotheken en verzekeringen? Vraag het ons in een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek!


Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Goed geregeld: een samenlevingscontract als u samen een woning koopt

03 juli 2024

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.