De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Hoeveel kan ik financieren met mijn variabele inkomen?

06 december 2017
Wanneer u voor het eerst een woning gaat kopen of van plan bent te verhuizen naar een nieuw thuis, rijst er meestal direct één belangrijke vraag. ‘Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?’ Vanzelfsprekend wordt het te financieren bedrag gebaseerd op uw inkomen. Maar hoe werkt het voor toekomstige huiseigenaren met een goed, maar variabel inkomen? Denk aan provisie en bonussen waar u mee te maken heeft in een functie als recruiter of trader bijvoorbeeld. De Kredieter legt uit hoe het zit en geeft antwoord op een van de meest gestelde hypotheekvragen!

Hoogte van hypotheek

Even kort door de bocht: hoeveel u kunt financieren is afhankelijk van welke bank u kiest. Niet geheel verrassend, verschilt het hypotheekbedrag meestal per bank. Maar het hypotheekbedrag hangt er ook vanaf of u alleen of samen koopt. Wanneer u samen besluit te kopen, is de kans groot dat u in 2018 iets meer kunt lenen dan dit jaar. Dit komt omdat het inkomen van de medeaanvrager volgend jaar zwaarder meetelt.

Doorgaans geldt voor een baan met variabel inkomen het volgende, vertelt Ronald Bieger – financieel planner bij de Kredieter: “Bij provisie en commissie wordt er naar het gemiddelde bedrag van de afgelopen 12 maanden gekeken. Bij functies met een bonus kijkt men naar het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar, met het laatste jaar als maximum.”

Zo zorgt een variabel inkomen niet meer voor vertraging

Een variabel inkomen en de benodigde werkgeversverklaring in dit geval zorgen nog steeds voor veel vragen en vertraging. Omdat de Kredieter erin gelooft dat (toekomstige) huiseigenaren veel beter én sneller geholpen kunnen worden, is het hypotheekadvieskantoor betrokken bij een pilot: ‘Handig’. Dit betekent dat u – indien u in loondienst werkt – uw arbeidsverleden kunt downloaden via het UWV.  Uw hypotheekadviseur heeft op basis van deze uitdraai een inkomen waarmee hij kan en mag rekenen. In dit geval is er geen werkgeversverklaring meer nodig. Dat bespaart u dus tijd, administratieve rompslomp én frustratie. Goed om te weten: nog niet alle geldverstrekkers werken op deze wijze. Rabobank, ING, ABN AMRO en Florius doen wel mee aan de pilot.

Tip: 10 jaar voor AOW-leeftijd = meer financieren

Mocht de AOW-leeftijd voor u al enigszins in zicht zijn, dan heeft de Kredieter nog een tip. “Voor de wat oudere hypotheekaanvragers geldt, dat zij het beste 10 jaar voorafgaand aan hun AOW-leeftijd een aanvraag kunnen doen.” In dit geval mag de hypotheekadviseur namelijk nog rekenen met het huidige inkomen. Besluit u bijvoorbeeld 8 jaar voor uw AOW-leeftijd een woning te kopen? Dan moet de aanvraag ook getoetst worden op pensioeninkomen. In de meeste gevallen kunt u dan minder financieren.

Nieuwsgierig wat u precies kunt financieren? Maak nu een vrijblijvende afspraak om uw persoonlijke situatie door te rekenen.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.