VVP Advies Award-nominatie


De Kredieter is als een van drie kantoren genomineerd voor de VVP Advies Award 2024 in de categorie meest klantgericht hypotheekadvieskantoor van Nederland. Deze nominatie is een erkenning van onze jarenlange toewijding aan uitmuntendheid op het gebied van zowel hypotheekadvies als klantenservice, en was niet mogelijk geweest zonder ons fantastische team, onze trouwe bankrelaties en bevriende makelaars, en natuurlijk onze gewaardeerde cliënten. De finale van de Advies Award-verkiezing is op 1 oktober. Klik hier voor meer informatie.
De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Samen een woning kopen? Misschien is een draagplichtovereenkomst verstandig

30 augustus 2023
Koopt u samen met uw partner een woning, dan wordt de hypotheek normaliter eerlijk verdeeld: fiftyfifty, dus. Maar ‘fiftyfifty’ is in lang niet alle gevallen zo ‘eerlijk’. Als de een meer geld inbrengt dan de ander, bijvoorbeeld, of de ander een individueel eigenwoningschuldverleden heeft. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en hoe u de boel met een draagplichtovereenkomst wél eerlijk kunt regelen.

Wat is een draagplichtovereenkomst?


Wie geld leent, ‘draagt’ de ‘plicht’ dat geld weer aan de financierder terug te betalen. Wie samen geld leent, draagt die plicht samen. Standaard bent u beiden verantwoordelijk voor het terugbetalen van de helft van de lening. Maar met een draagplichtovereenkomst kunt u die verhouding aan uw situatie aanpassen. In een draagplichtovereenkomst kunnen de volgende zaken worden vastgelegd:

  • welk deel van de lening ieder van u draagt
  • hoeveel hypotheekrente en aflossing ieder van u betaalt

Belangrijk om te weten is dat een draagplichtovereenkomst niks verandert aan uw hoofdelijke aansprakelijkheid ten opzichte van de bank. Het maakt niet uit wat u onderling afspreekt, de bank kan de gehele schuld op ieder van u verhalen.

De draagplichtovereenkomst in de praktijk


Laten we het verduidelijken met een voorbeeld. Stel, u koopt met uw partner een woning van 500.000 euro. Ieder van u moet dus 250.000 euro financieren. Uw partner doet dat met 80.000 euro aan eigen geld en 170.000 aan financiering. U kunt geen eigen geld inbrengen en moet dus de volledige 250.000 euro bij de bank lenen. De totale hypotheek is daarom 420.000 euro.

Normaal gesproken wordt die hypotheek fiftyfifty verdeeld: ieder van u is dan verantwoordelijk voor het afbetalen van 210.000 euro. Maar dat klopt niet helemaal, want uw partner heeft al een deel van zijn of haar eigen geld in de woning gestoken. In een draagplichtovereenkomst legt u vast dat u 250.000 euro van de totale hypotheek zal terugbetalen en uw partner 170.000 euro. Ook legt u vast hoeveel aflossing en rente u beiden gaat betalen – bijvoorbeeld ieder voor het eigen deel van de lening, of naar ratio van inkomen. In de overeenkomst worden bovendien afspraken gemaakt over wat er gebeurt met eventuele onder- of overwaarde in de toekomst.

Waarom is een draagplichtovereenkomst slim?


Een draagplichtovereenkomst wordt vaak afgesloten vanwege de fiscale voordelen met betrekking tot hypotheekrenteaftrek. De rente op uw hypotheek is maximaal dertig jaar fiscaal aftrekbaar. Koopt u samen een woning, dan heeft dat negatieve gevolgen voor de manier waarop u van deze regeling gebruikt kunt maken – en die gevolgen kunt u met een draagplichtovereenkomst vermijden:

  • Gaat u onverhoopt uit elkaar? Door een draagplichtovereenkomst behoudt u uw eigen deel van de hypotheek, waardoor u bij de aankoop van een nieuwe woning nog steeds recht heeft op hypotheekrenteaftrek over dit deel.
  • Had uw partner voor de koop van deze woning al een eigen woning? Dan heeft uw partner al enige jaren recht gehad op hypotheekrenteaftrek. Door een draagplichtovereenkomst heeft u, met uw eigen hypotheekdeel, niks te maken met dat eigenwoningverleden van uw partner. U heeft dus nog steeds recht op dertig jaar hypotheekrenteaftrek.

Voor wie is een draagplichtovereenkomst?


Een draagplichtovereenkomst is de moeite van het overwegen waard als u…

  • …verschillende bedragen aan eigen geld inlegt, bijvoorbeeld omdat de een meer spaargeld heeft, een schenking van de ouders krijgt, of een oude woning met overwaarde heeft verkocht.
  • …als zakenrelatie samen een pand koopt en de financiering apart van elkaar wilt regelen.

U kunt alleen een draagplichtovereenkomst afsluiten als uw vermogen officieel (nog) niet aan elkaar verbonden is. Dit is in de volgende situaties het geval:

  • U bent ongehuwd.
  • U bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden.
  • U heeft een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden.

Hoe stelt u een draagplichtovereenkomst op?


U mag een draagplichtovereenkomst gewoon zelf opstellen! Maar uiteraard raden wij u dat niet aan. In veel gevallen stellen onze financieel adviseurs samen met een notaris een dergelijke overeenkomst op. Zo staat alles straks netjes en waterdicht op papier.

We buigen ons graag over het financiële plaatje van u en uw partner in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Plan binnen 24 uur een afspraak met ons!

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Goed geregeld: een samenlevingscontract als u samen een woning koopt

03 juli 2024

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.