De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

De jubelton verdwijnt: schenking voor een woning is vanaf 2024 niet meer belastingvrij

13 april 2022
In 2024 is het gedaan met de ‘jubelton’: de belastingvrije schenking voor de aankoop van een eigen woning. Per 1 januari 2023 wordt de schenkingsvrijstelling bovendien al fiks verlaagd. Wat zijn de gevolgen van deze afschaffing voor de woningmarkt en voor u?  

Wat is de jubelton?

Sinds 2017 kunnen ouders hun (klein)kinderen (tussen de 18 en 40 jaar) voor de aankoop van een woning 106.671 euro belastingvrij schenken. Deze ‘schenkingsvrijstelling eigen woning’, zoals de jubelton officieel heet, werd destijds ingevoerd om de problemen met de zogenaamde ‘onderwaterhypotheken’ op te lossen. Door de kredietcrisis hadden veel jonge huizenbezitters en -kopers in 2017 een hypotheekschuld hoger dan de waarde van hun woning. De schenkingsvrijstelling hielp die schulden te drukken.

Waarom wordt de jubelton afgeschaft?

Inmiddels is de situatie veranderd. Door de fors gestegen huizenprijzen is nauwelijks meer sprake van huizen die ‘onder water staan’ en de originele doelstelling van de jubelton is achterhaald. De regeling is hierdoor om meerdere redenen onder druk komen te staan.
 

De jubelton drijft de huizenprijzen verder op

Schenkingen voor een eigen woning worden inmiddels niet meer gebruikt om hypotheekschulden te verlagen, maar om duurdere huizen te kopen. En dat is problematisch, vindt de overheid, want dat drijft de huizenprijzen nog verder op.

De jubelton zorgt voor ongelijkheid onder starters

De jubelton geeft starters met rijke ouders een oneerlijke voorsprong ten opzichte van starters zonder rijke ouders. Nu overbiedingen van minimaal tien procent de norm zijn, is het haast onmogelijk een huis te kopen zonder inbreng van eigen geld. De meeste starters hebben dat eigen geld niet – tenzij ze het van hun ouders krijgen.

De jubelton bevoordeelt mensen die al vermogend zijn

Jaarlijks is de jubeltonregeling goed voor zo’n 188 miljoen euro aan belastingvoordeel. En dat voordeel is er alleen voor de mensen die het zich kunnen veroorloven hun kinderen een grote schenking te doen. Dat wil zeggen: het bevoordeelt het deel van de samenleving dat die tien procent schenkingsbelasting eigenlijk prima kan betalen.
 

Eerst verlaagd, dan afgeschaft

Als het aan het kabinet ligt, verdwijnt de jubelton zo snel mogelijk. De Belastingdienst krijgt dit om technische redenen echter niet direct voor elkaar. De afschaffing verloopt daarom gefaseerd:

  • 1 januari 2023: de jubelton wordt verlaagd naar 27.231 euro.
  • 1 januari 2024: de jubelton wordt geheel afgeschaft.

Die 27.231 euro is geen willekeurig bedrag. Het is exact het bedrag dat u als ouder altijd al eenmalig belastingvrij aan uw kind mag schenken.

Wat zijn de gevolgen van de afschaffing van de jubelton?

Veranderingen op de huizenmarkt

De vroegtijdige aankondiging van de afschaffing van de jubelton zal naar verwachting merkbaar worden op de huizenmarkt. Veel mensen zullen nog van de regeling willen profiteren. Dit ‘schokeffect’ vond ook plaats toen de overdrachtsbelasting voor starters en de hypotheekrenteaftrek bij aflossingsvrije hypotheken werd afgeschaft. Of het verdwijnen van de jubelton op de lange termijn daadwerkelijk voor minder schenkingen zorgt valt nog te bezien.

Gevolgen voor u

Wilt u uw kind of kleinkind graag nog financieel helpen met het kopen van een woning? Dit jaar kunt u nog tot ruim een ton belastingvrij schenken voor een woning. Uw (klein)kind mag de schenking die u dit jaar doet bovendien nog tot eind 2024 gebruiken voor de aankoop van een woning en hoeft dus nog geen woning op het oog te hebben. Wie op dit moment niet over liquide middelen beschikt, maar wel graag nog van de schenkingsvrijstelling eigen woning gebruik wil maken, kan mogelijk de overwaarde van de eigen woning opnemen. Een expert kan u hierover informeren en adviseren.

Als onafhankelijk hypotheekadvieskantoor is De Kredieter altijd op de hoogte van belangrijke (aankomende) veranderingen in de regelgeving die mogelijk van invloed zijn op uw persoonlijke situatie. We brengen hierover advies op maat uit, rekening houdend met uw toekomstplannen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.