De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Tóch van huren naar kopen met de pilot Duurhuur

08 december 2022
Uw inkomen is te hoog voor een socialehuurwoning, maar te laag voor een hypotheek. En dus huurt u al jaren een vrijesectorwoning – tegen een huurtarief dat flink hoger is dan de maandelijkse hypotheeklasten van een koopwoning zouden zijn. Is dat niet een beetje krom? Ja, vinden verschillende hypotheekverstrekkers. Met de pilot Duurhuur zijn zij dit jaar begonnen alsnog hypotheken te verstrekken aan zogenaamde ‘duurhuurders’!
 

Bent u een duurhuurder?

 
Voor een relati ef grote groep mensen is de overstap van huren naar kopen geen eenvoudige. Is uw inkomen te laag om een hypotheek mee af te sluiten, maar bent u zo’n groot deel van dat inkomen kwijt aan huurlasten dat sparen om eventueel in de toekomst te kopen er ook niet in zit? Dan valt u wellicht in de categorie ‘duurhuurders’. Als duurhuurder valt u tussen de wal en het schip – een soms uitzichtloze situatie. En dat is frustrerend, want met een hypotheek zouden uw maandelijkse woonlasten lager uitvallen!
 

Wat is de pilot Duurhuur?

 
Aegon, BLG Wonen, Florius, ING en Vereniging Eigen Huis zijn dit jaar daarom de pilot Duurhuur gestart. Met deze pilot kunt u als duurhuurder uw huurverleden in de hypotheekaanvraag opnemen als bewijs dat u de maandlasten van een hypotheek toch prima kunt dragen. Dat vergroot uw kansen op het kopen van een eigen woning.
 

Komt u in aanmerking?

 
Om van de pilot Duurhuur gebruik te kunnen maken, wil de hypotheekverstrekker zekerheid dat u de maandlasten van een hypotheek kunt betalen. U zult daarom met uw huurcontract, bankafschriften en salarisstroken moeten aantonen dat dit het geval is. Ook zelfstandigen en ondernemers komen voor de pilot in aanmerking. U kunt uw inkomen in dat geval aantonen met een Inkomensverklaring Ondernemer (IKV). Als u aan de volgende voorwaarden voldoet, is de overstap van huren naar kopen wellicht toch mogelijk:
 
  • U heeft de afgelopen drie jaar een relatief hoge huur betaald (meer dan 33 procent van uw netto besteedbare inkomen).
  • U heeft de huur de afgelopen drie jaar met regelmaat betaald, zonder achterstallige betalingen.
  • U heeft een stabiel inkomen en vermogen en bent schuldenvrij.
 

Wat voor hypotheek kunt u afsluiten?

 
Betaalt u momenteel 1200 euro huur per maand, dan kunt u niet rekenen op een hypotheek met 1200 euro aan maandlasten. Als woningeigenaar heeft u immers ook te maken met eigenaarskosten, zoals onderhoud, verzekeringen en gemeentelijke belastingen. Sowieso gelden er voorwaarden voor de hypotheek die u mogelijk kunt afsluiten:
 
  • De hypotheek heeft Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent automatisch dat u niet meer dan 355.000 euro (in 2022) of 405.000 euro (vanaf 1 januari 2023) mag lenen.
  • U moet voldoende eigen vermogen hebben om de aankoopkosten, zoals de kosten koper, zelf te kunnen betalen.
  • U kunt alleen een hypotheek afsluiten bij Aegon, BLG Wonen, Florius of ING.
 

Hoe werkt de hypotheekaanvraag?

 
Onze hypotheekadviseurs gaan graag voor u na of u in aanmerking komt voor de pilot Duurhuur. We nemen uw financiën onder de loep, bespreken uw woonwensen en houden rekening met de eigenaarskosten die bij uw toekomstige woning horen. Onze adviseurs kunnen op basis hiervan goed inschatten hoe uw financiële situatie er in de toekomst uit gaat zien. Vervolgens brengen we een advies uit en kijken we samen welke hypotheek het best bij u past.
 

Van advies naar aanvraag

Komt u in aanmerking voor kopen? Dan gaan zetten we ons advies om in een hypotheekaanvraag, die we onderbouwen met een huurverklaring. Met de juiste documenten kunnen we aan de hypotheekverstrekker bewijzen dat u de afgelopen drie jaar uitstekend in staat bent geweest uw woonlasten te betalen. Zo komen we tot een overtuigende hypotheekaanvraag en een verantwoorde hypotheek.
 
De Kredieter is gespecialiseerd in hypotheekadvies voor starters, zelfstandig ondernemers en mensen met een variabel inkomen. Bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Maak een vrihttps://www.kredieter.nl/contact/contactformulier/jblijvende afspraak voor meer informatie.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Hypotheekaanvraag: zo bereidt u zich het beste voor

29 februari 2024

Welke hypotheekvorm past bij u? Lineair of annuïtair?

18 januari 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.