VVP Advies Award-nominatie


De Kredieter is als een van drie kantoren genomineerd voor de VVP Advies Award 2024 in de categorie meest klantgericht hypotheekadvieskantoor van Nederland. Deze nominatie is een erkenning van onze jarenlange toewijding aan uitmuntendheid op het gebied van zowel hypotheekadvies als klantenservice, en was niet mogelijk geweest zonder ons fantastische team, onze trouwe bankrelaties en bevriende makelaars, en natuurlijk onze gewaardeerde cliënten. De finale van de Advies Award-verkiezing is op 1 oktober. Klik hier voor meer informatie.
De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Kopen en verkopen: 4 manieren om dat als doorstromer het slimst te plannen

08 maart 2023
Een woning kopen gaat gepaard met spannende financiële beslissingen en grote verantwoordelijkheden. Dubbel zoveel zelfs als u een doorstromer bent. Als doorstromer koopt u een nieuwe woning én verkoopt u uw eigen woning – twee trajecten die in een ideale wereld ook nog perfect op elkaar aansluiten.

In de huidige kopersmarkt staan de prijzen echter onder druk, wat voor verkopers voor onzekerheid zorgt. Door de hoge woningprijzen en stijgende hypotheekrente duurt het misschien langer dan verwacht om een geschikte koper voor uw woning te vinden. Of andersom: u verkoopt uw woning het liefst zodra u een koper gevonden heeft, zodat u zeker bent van het bedrag dat u kunt besteden. Maar nu moet u nog lang wachten op de aankoop of oplevering van uw nieuwe woning (bijvoorbeeld in het geval van nieuwbouw). Hoe overbrugt u de tijd op een slimme manier? De Kredieter wijst u graag op de volgende vier opties:
  1. Tijdelijk huren
  2. Verkopen met een uitgestelde opleverdatum
  3. Kopen met een no-riskclausule
  4. Een risicomarge van 20-25 procent nemen
 

1. Tijdelijk huren

 
Liever eerst verkopen en dan kopen? Dan loopt u het risico tijdelijk zonder woning te zitten. Als u het niet erg vindt twee keer te verhuizen, is tussentijds huren hiervoor een goede oplossing. U kunt uw woning zo snel mogelijk verkopen en hebt vervolgens alle tijd om op zoek te gaan naar uw droomwoning. Geen overhaaste beslissingen in dit scenario!

Huren is ook een optie voor wie nog moet wachten op de oplevering van een nieuwbouwwoning. Houd er wel rekening mee dat u vanaf het moment van tekenen al voor de nieuwbouwwoning betaalt. U moet in de periode tot oplevering dus dubbele woonlasten kunnen dragen. Lees er alles over in ons artikel over de financiering van nieuwbouw.

2. Verkopen met uitgestelde opleverdatum

 
Durft u er wel van uit de gaan dat u binnen een half jaar uw droomwoning vindt? Verkoop uw eigen woning dan met een in het koopcontract vastgestelde oplevertijd van zes tot negen maanden. U kunt uw woning dan met een relatief gerust gevoel verkopen, omdat er nog voldoende tijd is om een nieuwe woning te vinden. Maar dan moet het dus wel lukken in de periode!

3. Kopen met no-riskclausule

 
Heeft u uw droomwoning al op het oog, maar is er in de verste verte nog geen koper te vinden voor uw eigen woning? Dan kunt u een no-riskclausule, ook wel ‘voorbehoud verkoop eigen woning’ genoemd, in het koopcontract laten opnemen. Deze clausule bepaalt dat u die nieuwe droomwoning alleen koopt als u binnen de afgesproken termijn uw eigen woning verkocht krijgt. Lukt dat onverhoopt niet? Dan kunt u van de koop afzien.
 
De no-riskclausule dekt een groot risico af, maar heeft ook nadelen. De verkoper mag de woning in de tussentijd namelijk gewoon actief blijven aanbieden. Vindt hij of zij in de tussentijd een ‘betere’ koper, dan moet u per direct beslissen of u met de aankoop doorgaat of de koopovereenkomst laat ontbinden – of u nu al kopers voor uw woning hebt gevonden of niet. Kiest u voor het eerste, dan vervallen de no-riskclausule en het financieringsvoorbehoud. Is dit niet mogelijk, dan kan de verkoper met de tweede koper in zee.

4. Een veilig overbruggingskrediet afsluiten

 
Toch eerst kopen en dan verkopen? In het geval van overwaarde kunt u een overbruggingskrediet afsluiten om een nieuwe woning mee te financieren. Maar wat gebeurt er als uw eigen woning minder oplevert dan verwacht? Normaal gesproken werken de meeste geldverstrekkers met een risicomarge van 10 procent. Is uw woning 600.000 euro waard en staat er nog 300.000 euro aan hypotheek open, dan kunt € 600.000 * 90% = € 540.000 – € 300.000 = € 240.000 aan overbruggingskrediet afsluiten. Voor een gerust gevoel kunt u echter ook voor een grotere risicomarge van bijvoorbeeld 20 of 25 procent kiezen. Zo weet u vrijwel zeker dat uw woning straks voldoende oplevert om het overbruggingskrediet af te lossen.

Hypotheekadvies voor doorstromers


Bent u een doorstromer en maakt u zich zorgen over de gang van zaken als u een nieuwe woning wilt kopen? Laat De Kredieter zich over uw situatie buigen, zodat onze financieel adviseurs u precies kunnen vertellen wat in uw geval een slim stappenplan is. We maken graag vrijblijvend kennis met u!

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Goed geregeld: een samenlevingscontract als u samen een woning koopt

03 juli 2024

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.