De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Woning kopen? Zo beschermt u uzelf tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden

19 juli 2023
Met de aankoop van een woning gaat u een grote financiële verplichting aan – eentje die niet zonder risico’s komt bovendien. Want wat gebeurt er met uw hypotheek als u arbeidsongeschikt of werkloos raakt? Of erger, als u onverwacht komt te overlijden? De Kredieter vertelt u wat u het best kunt doen om uzelf en uw gezin tegen die risico’s te beschermen.

Financiële buffer


Wie grote financiële verplichtingen heeft, doet er ook verstandig aan grote financiële buffers op te bouwen. Voor het vervangen of repareren van de apparatuur in huis en de auto voor de deur hebben de meeste mensen wel een spaarpotje achter de hand. Voor uw woonlasten kunt u net zo goed zo’n buffer opbouwen. Dat is zeker slim als u een wisselend inkomen heeft. Hoe groot die buffer moet zijn is afhankelijk van uw woonlasten, gezinssituatie en het aantal maanden dat u uw hypotheeklasten indien nodig zorgeloos wilt kunnen betalen.

Verzekeringen


In veel gevallen is het naast een financiële buffer verstandig een (of meerdere) woonlastenverzekering(en) af te sluiten. Een woonlastenverzekering noemen we ook wel een betalingsbescherming of hypotheekbescherming. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die bij onvoorziene omstandigheden op langere termijn financiële zekerheid waarborgen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

 
Een woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking beschermt tegen het verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid – bijvoorbeeld door ziekte of een ongeluk. Het verzekerde bedrag bepaalt u zelf en hoeft niet gelijk te staan aan uw maandsalaris. Ook de voorwaarden kunt u deels zelf bepalen. Zo kunt u al dan niet kiezen voor een eigenrisicoperiode of 100 procent dekking bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Belangrijk om te weten is dat u een arbeidsongeschiktheidsverzekering alleen kunt aanspreken als sprake is van een medische diagnose. Ook keren de meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen slechts maximaal 12 maanden uit.

Werkloosheidsverzekering 


Een woonlastenverzekering met dekking bij werkloosheid biedt een tijdelijk inkomen als u onverwacht uw baan verliest. Het functioneert als een aanvulling op de WW-uitkering en stopt ook zodra uw WW-uitkering (van maximaal 24 maanden) stopt. De meeste werkloosheidsverzekeringen keren echter maar 12 maanden uit. Het is dus echt een kortetermijnoplossing.

Overlijdensrisicoverzekering


Een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering is er voor uw nabestaanden in het geval dat u komt te overlijden. Het verzekerde bedrag kunt u zelf bepalen, maar staat vaak gelijk aan de openstaande hypotheekschuld: naarmate de hypotheekschuld daalt, neemt ook het verzekerde bedrag af. Komt u onverhoopt te overlijden, dan wordt dit bedrag uitgekeerd aan uw nabestaanden, zodat zij daarmee de openstaande hypotheek kunnen afbetalen. Een verzekering als dit is eveneens relevant voor wie een gezin heeft en zelf de enige kostwinnaar is. U leest alles over de overlijdensrisicoverzekering (en of het voor u verstandig is er één af te sluiten) in dit artikel.
 

Financieel advies


Iedereen denkt anders over geld en financieel risico. En uw financiën zien er ook anders uit dan die van de buurman. Hoe u de financiële risico’s van uw hypotheek het best kunt afdekken? Op die vraag formuleren de hypotheekadviseurs van De Kredieter dan ook graag een antwoord op maat. Enkele persoonlijke vragen die wij in onze risicoanalyse meenemen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat heeft u aan eigen vermogen en hoeveel bent u bereid daarvan aan te spreken om eventuele risico’s op te vangen? Als u de woonlasten zonder inkomen zelf enkele maanden kunt dragen, dan heeft u wellicht meer aan een woonlastenverzekering met eigenrisicoperiode, waarvoor u een lagere premie betaalt.
  • Hoeveel krijgt u van de overheid of uw werkgever uitgekeerd in het geval van arbeidsongeschiktheid? Als u flink meer verdient dan het maximale brutosalaris van 66.656 euro waar de overheid mee rekent, dan is het misschien verstandig uw WW-uitkering aan te vullen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • Heeft uw partner recht op een nabestaandenpensioen? En zo ja, in hoeverre is dit voor hem of haar voldoende om de woonlasten te dekken?

Naast de juiste hypotheek zoeken we voor u ook de financiële producten die perfect bij uw situatie aansluiten. Zo ligt u ’s nachts nergens wakker van! We beantwoorden uw vragen over de financiële risico’s van het kopen van een woning graag in een persoonlijk en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De ‘fast lane’: onze service voor veilig bieden zonder financieringsvoorbehoud

27 maart 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.