De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Hypotheek oversluiten: wanneer is het de moeite waard?

01 juni 2022
Met de nog altijd relatief lage hypotheekrente overweegt u wellicht uw hypotheek over te sluiten. Maar oversluiten is een hoop geregel en brengt extra kosten met zich mee. En scheelt het nu echt? De Kredieter helpt u te bepalen of het de moeite waard is uw hypotheek over te sluiten.

Oversluiten van een hypotheek

Bij het oversluiten van uw hypotheek beëindigt u de huidige hypotheek en sluit u een nieuwe af. U kunt hierbij zowel op een nieuwe hypotheekvorm overstappen als voor een nieuwe geldverstrekker kiezen. Er komen wel opnieuw afsluitkosten bij kijken. Ook moet in de meeste gevallen een boete betaald worden.

Wanneer is oversluiten interessant?

Het spreekt voor zich dat een hypotheek oversluiten u wel (financieel) voordeel moet opleveren. En dat voordeel moet dus opwegen tegen de kosten. Wanneer is oversluiten de moeite waard?

Als de hypotheekrente lager is dan de rente die u nu betaalt

De hypotheekrente is momenteel weer aan het stijgen, maar staat nog altijd historisch laag. Betaalt u een hoger rentepercentage? Dan kunt u uw maandlasten verlagen door over te sluiten naar een hypotheek tegen een lagere rente. Als de rente voor de resterende rentevastperiode lager is dan de rente die u nu betaalt, moet wel een boete betalen.

Omdat de rente nu aan het stijgen is, kan het voorkomen dat u geen boete hoeft te betalen en dat u geen lagere maandlasten kunt creëren. Toch kan het dan interessant zijn om de hypotheek over te sluiten. Bijvoorbeeld als u verwacht dat de rente nog door zal stijgen of als u een aflossingsvrije hypotheek heeft en de resterende looptijd van de hypotheek nog maar kort is. U kunt er bij oversluiten namelijk voor kiezen de huidige rente lang vast te zetten. Zo zorgt u voor een stukje zekerheid in de toekomst.
 
Oversluiten is niet lucratief als uw huidige hypotheek al op zijn einde loopt. Aan het einde van de looptijd (zeker bij lineaire hypotheken) is het rentedeel van uw maandlasten het kleinst. U verdient de oversluitkosten daardoor waarschijnlijk niet meer terug.
 

Als u de AOW-leeftijd -10 jaar nadert

Na de rentevastperiode van uw hypotheek hoeft u bij oversluiten geen boete betalen. Dit is daarom het moment om oversluiten te overwegen. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld tien jaar voor uw AOW-leeftijd, is het zeker de moeite waard om dit te bekijken. Als u namelijk binnen tien jaar voor uw AOW-leeftijd een hypotheek aanvraagt, moeten wij rekening houden met uw pensioeninkomen. Het gevolg is dat u minder kunt lenen. In een volgende blogpost vertellen we u daar meer over.
 

Als uw inkomen hoger is geworden

Bij oversluiten berekent de nieuwe geldverstrekker opnieuw wat u kunt lenen. Is uw inkomen in de tussentijd hoger geworden? Dan kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn een aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Dit verhoogt de maandlasten, maar zorgt er wel voor dat u in de toekomst niet met een restschuld blijft zitten.
 

Als de waarde van uw woning is gestegen

Is uw woning in waarde gestegen? Dan kunt u bij sommige geldverstrekkers in aanmerking komen voor een lagere rente, omdat u dan in een andere zogenaamde risicoklasse valt. Het loont om dit te laten beoordelen.
 

Wat kost een hypotheek oversluiten?

Oversluiten werkt vrijwel hetzelfde als een nieuwe hypotheek afsluiten. U krijgt dus met dezelfde kosten te maken. Deze kosten kunt u eventueel wel meefinancieren en zijn fiscaal aftrekbaar.
 

Afsluitkosten

  • taxatiekosten
  • notariskosten
  • advies- en bemiddelingskosten
 

Oversluitboete

Wilt u uw hypotheek oversluiten tijdens de rentevastperiode? Dan loopt de bank rente mis. U moet daarom een oversluitboete betalen. Hoe hoog die boete is hangt van een aantal zaken af:
 
  • het verschil tussen de hypotheekrente die u nu betaalt en de rente op het moment van oversluiten (hoe groter, hoe hoger de boete)
  • de hoogte van het openstaande hypotheekbedrag (hoe hoger, hoe hoger de boete)
  • de lengte van de resterende rentevastperiode (hoe langer, hoe hoger de boete)
  • de hoogte van de boetevrije aflossing (hoe hoger, hoe lager de boete, want de oversluitboete wordt berekend over het deel dat u níét boetevrij mag aflossen)
 

Wanneer is oversluiten de moeite waard?

Onze hypotheekadviseurs kunnen berekenen of oversluiten in uw geval de moeite waard is. We brengen uw wensen, financiële situatie en toekomstplannen in kaart en onderzoeken de mogelijkheden. We vergelijken aanbieders en hypotheekvormen, zetten voor- en nadelen op een rijtje en brengen alle kosten in kaart.
 
Op basis van onze analyse kunnen we een goed onderbouwd advies voor u opstellen. Hieruit blijkt of oversluiten u een besparing oplevert – en zo ja, hoeveel. Ook nemen we u zo veel mogelijk werk uit handen tijdens het oversluitproces. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

De ‘fast lane’: onze service voor veilig bieden zonder financieringsvoorbehoud

27 maart 2024

10 vragen aan uw hypotheekadviseur

14 maart 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.