De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Eindejaarstip voor doorstromers: huis verkocht? Plan de overdracht pas in januari 2023!

26 oktober 2022
Heeft u als doorstromer op de woningmarkt uw huis verkocht, maar nog geen nieuwe woning aangekocht? Dan adviseert De Kredieter u de levering van uw woning uit te stellen tot na 1 januari 2023. Dat levert u namelijk hoogstwaarschijnlijk flink wat belastingvoordeel op!
 

Wetgeving hypotheekrenteaftrek

Op 1 januari 2013 is de wetgeving rondom hypotheken aangepast. De nieuwe wetgeving bepaalt dat u uw hypotheekrente alleen fiscaal mag aftrekken als u uw hypotheek binnen dertig jaar (lineair of annuïtair) aflost. De rente over een aflossingsvrije hypotheek mag sinds die tijd dus niet meer afgetrokken worden.
 

Overgangsrecht

Wellicht heeft u, net als veel andere eigenwoningbezitters, nog een hypotheek die (deels) voor 31 december 2012 is afgesloten. Voor deze hypotheken geldt, met dank aan het overgangsrecht, de oude wetgeving. En dat houdt u natuurlijk graag zo! Gelukkig kan dat ook: als u uw oude hypotheek meeneemt naar uw nieuwe woning, is het overgangsrecht van kracht. Zo kunt u de fiscale voordelen van uw oude aflossingsvrije hypotheek meenemen naar uw nieuwe hypotheek.
 
De voorwaarden? Het overgangsrecht geldt alleen voor het oude hypotheekbedrag en dit bedrag mag maximaal 50 procent van de waarde van de nieuwe woning zijn. Maar wat in deze tijd van het jaar vooral relevant is, is dat u die nieuwe woning nog in hetzelfde of daaropvolgende kalenderjaar moet aankopen. Anders komt het overgangsrecht te vervallen.
 

Fiscale voordelen behouden

Verkoopt u uw woning nog dit jaar, dan blijft het overgangsrecht alleen van kracht als u vóór 31 december 2023 een nieuwe woning koopt. Maar stelt u de overdracht uit tot na 1 januari 2023, dan heeft u nog tot 31 december 2024 de tijd.
 

Minder vermogensbelasting betalen

Deze eindejaarstip heeft belastingtechnisch gezien nog een groot voordeel. De vermogenstoets voor de vermogensbelasting vindt altijd op 1 januari plaats. Verkoopt u uw woning voor die tijd zonder een nieuwe woning aangekocht te hebben, dan komt het geld van de verkoop in box 3 terecht, waardoor u er op 1 januari vermogensbelasting over moet betalen. Ook dit kunt u voorkomen door de levering van uw woning na 1 januari 2023 te laten plaatsvinden.
 

Professioneel financieel advies

Zeker nu het einde van het jaar nadert, is het van belang goed op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving rondom hypotheken, eigen vermogen en belastingen. De Kredieter helpt u graag van de meest aantrekkelijke regelgeving gebruik te maken en voorkomt dat u onnodig te veel betaalt. Daarom kijken we naar veel meer dan uw hypotheek alleen.
 
Maak vooral kennis met ons gedreven team en plan binnen 24 uur een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Samen een woning kopen? Misschien is een draagplichtovereenkomst verstandig

30 augustus 2023

De 4 meest gestelde vragen over hypotheken

18 augustus 2023

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.