De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Partner uitkopen na scheiding? Zo werkt het met uw hypotheek

23 november 2022
Gedwongen uw woning verkopen bij een scheiding: dat is voor niemand leuk. Veel stellen die uit elkaar gaan kijken dan ook of het mogelijk is dat een van hen de hypotheek overneemt en in de woning blijft wonen. Maar omdat de ex-partner mede-eigenaar is van de woning, moet hij of zij in dat geval uitgekocht worden. Of dat financieel mogelijk is? Dat onderzoekt De Kredieter graag voor u.
 

Uw ex-partner uitkopen

Als u uw woning samen heeft gekocht en de hypotheek altijd samen heeft betaalt, bent u beiden eigenaar van uw woning. Dit betekent dat uw ex-partner recht heeft op de helft van het al afbetaalde hypotheekbedrag én de helft van de eventuele overwaarde.

Rekenvoorbeeld uitkoopsom

Stel, u heeft in 2010 een woning gekocht met een hypotheek van 600.000 euro. U bent beiden voor 50 procent eigenaar van de woning. Van de hypotheek is 300.000 euro aflossingsvrij, van de andere 300.000 heeft u in de loop der tijd samen 85.000 euro annuïtair afgelost. Er staat naast het aflossingsvrije deel dus nog 215.000 euro open. De woning is inmiddels 900.000 euro waard, een flinke overwaarde van 300.000 euro. Uw ex-partner heeft in dit geval recht op een uitkoopsom van 192.500, bestaande uit:

  • de helft van het afgeloste bedrag: 42.500 euro
  • de helft van de overwaarde: 150.000 euro

De hypotheek overnemen

Naast de uitkoopsom moet u als ‘achterblijver’ ook de volledige hypotheek op uw naam zetten. Uiteraard wordt uw inkomen dan opnieuw getoetst. De hypotheekverstrekker wil er immers wel zeker van zijn dat u de lasten ook alleen kunt dragen. Omdat u voor het nieuwe deel van de hypotheek (het deel van uw ex-partner) in feite een nieuwe lening afsluit, heeft u voor dit deel ook te maken met de regels die op dit moment gelden. De volgende regels zijn hierbij van belang:

  • U kunt maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen.
  • Voor hypotheekrenteaftrek bent u verplicht de hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen.
  • Het aflossingsvrije deel van de hypotheek mag niet hoger zijn dan 50 procent van de waarde van de woning.

Rekenvoorbeeld nieuwe hypotheek

In het geval van bovenstaand voorbeeld betekent dit dat u over het aflossingsvrije deel van uw ex-partner (150.000 euro) geen hypotheekrenteaftrek meer ontvangt, tenzij u dit deel omzet in een annuïtaire of lineaire hypotheek. Voor het deel dat u van uw partner overneemt (150.000 euro + 107.500 euro) geldt wel een nieuwe looptijd van 30 jaar.

In totaal is het openstaande hypotheekbedrag nog 515.000 euro. Als uw inkomen dat toelaat, kunt u ook een hogere hypotheek afsluiten om daarmee uw partner uit te kopen.

Goed om te weten

Onlangs overgesloten naar een lage rente?

Dan zult u met uw ex-partner om de tafel moeten. Bij de meeste banken is het niet mogelijk een hypotheek te splitsen. Hierdoor blijft degene die in de woning blijft wonen genieten van het voordeel van de lage rente, terwijl de vertrekkende partner voor een nieuwe woning een nieuwe hypotheek met (inmiddels) hogere rente zal moeten afsluiten.

Heeft uw ex-partner eigen geld ingebracht?

Dan is de beleggingsleer van toepassing – als u tenminste na 1 januari 2012 bent getrouwd. Volgens de beleggingsleer heeft uw ex-partner niet alleen recht op teruggave van het geïnvesteerde bedrag, maar ook op de waardeontwikkeling van het gemeenschappelijk goed waarin dat eigen geld geïnvesteerd is (de woning). Die waardeontwikkeling moet dan nog bij de uitkoopsom opgeteld worden.
 

Kunt u uw ex-partner uitkopen? 

Het is al met al nogal een ingewikkelde rekensom. Of u uw ex-partner uit kunt kopen hangt van veel variabelen af: uw inkomen, uw eigen vermogen, de huidige hypotheek en de waarde van de woning, om er maar een paar te noemen. De Kredieter buigt zich graag over dit soort vraagstukken. In een periode waarin u ongetwijfeld al genoeg kopzorgen heeft, nemen onze financieel adviseurs zoveel mogelijk onzekerheid weg.
 
Benieuwd hoe uw financiële plaatje eruit komt te zien als u uw partner uitkoopt? Met een goed onderbouwd advies krijgt u een duidelijk beeld. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.