De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Hoe werkt een bouwdepot bij het kopen of verbouwen van een woning?

04 oktober 2023
Wellicht heeft u wel eens van de term ‘bouwdepot’ gehoord. U krijgt ermee te maken als u een nieuwbouwwoning koopt, of als u uw huidige woning verbouwt of verduurzaamt en de kosten daarvan bij uw hypotheekverstrekker financiert. Met een bouwdepot beheert de geldverstrekker het geld dat bedoeld is voor de bouw of verbouwing van uw (nieuwbouw)woning. In deze blogpost vertellen we u precies hoe dat werkt.

Bouwdepot bij een nieuwbouwwoning

 
Koopt u een nieuwbouwwoning, dan krijgt u standaard te maken met een bouwdepot. In tegenstelling tot een normale hypotheek, bestaat een hypotheek voor een nieuwbouwwoning namelijk uit twee delen:

  • een hypotheekdeel voor de aankoop van de grond waar de woning op staat
  • een hypotheekdeel voor de bouw van de woning

Hypotheekdeel aankoop grond

 
U koopt de grond op het moment dat die op uw naam komt te staan. Dat betekent dat u nog voor de bouw van uw woning goed en wel begonnen is al een flink deel van de hypotheeksom uitgeeft. Heeft u een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek afgesloten, dan begint u vanaf dit moment ook al direct met het betalen van aflossingen en rente.
 

Hypotheekdeel bouw woning > bouwdepot

 
Het overige geld is bedoeld voor de bouw van de woning. Dit bedrag krijgt u dus niet op uw rekening, maar blijft in een apart potje – het bouwdepot – in beheer bij de financierder. De financierder gebruikt het bouwdepot om alle rekeningen voor de bouw van de woning mee te betalen. Daar heeft u dus verder zelf geen omkijken naar.

Ook over het hypotheekdeel in het bouwdepot begint u direct na aankoop van de woning met aflossen. Maar omdat dit geld gedurende de bouw nog in beheer blijft van de financierder, hoeft u niet direct rente te betalen over het gehele bedrag. U betaalt gedurende de bouw alleen rente over het geld dat al is uitgegeven – bij aanvang van de bouw dus nog maar heel weinig.

Lees er gerust meer over de verschillen in financiering tussen nieuwbouw en bestaande bouw.

Bouwdepot bij een verbouwing

 
Wilt u uw bestaande woning verbouwen of verduurzamen, dan kunt u daarvoor ook extra geld lenen bij uw hypotheekverstrekker. Het principe werkt hetzelfde: ook dit geld komt in een bouwdepot terecht dat de bank voor u beheert. En ook in dit geval begint u wel direct aflossing te betalen, maar hoeft u geen rente te betalen over het bedrag dat nog niet aan de verbouwing is uitgegeven.

Voorwaarden bouwdepot voor verbouwing


Geld lenen voor een verbouwing komt wel met een aantal belangrijke voorwaarden:

  • Het bouwdepot heeft een looptijd van twee jaar, wat alleen onder bepaalde voorwaarden met een jaar verlengd kan worden.
  • Niet elke verbouwing of verduurzaming mag met een bouwdepot gefinancierd worden. Over het algemeen geldt de regel dat de vernieuwing vast onderdeel van het huis moet zijn, dat niet zonder schade kan worden verwijderd.
  • Het geld dat overblijft als de verbouwing goedkoper uitvalt wordt kosteloos van uw hypotheek afgetrokken.

Gebruikmaken van een bouwdepot?

 

Nieuwbouw

 
De Kredieter is gespecialiseerd in hypotheken voor nieuwbouwwoningen. Zo zijn we regelmatig de vaste hypotheekadviespartij bij verschillende interessante nieuwbouwprojecten in en rondom Amsterdam. We adviseren u graag over de financiering van uw nieuwbouwwoning en de rol die het bouwdepot daarbij speelt.

Verbouwen of verduurzamen

 
Het moet natuurlijk financieel wel mogelijk zijn bovenop uw bestaande hypotheek meer geld te lenen voor een verbouwing. Dat heeft alles te maken met de huidige waarde van uw woning, de hoogte van uw hypotheek en uw inkomen. Onze financieel adviseurs kunnen u een nauwkeurige inschatting geven van hoeveel u kunt lenen voor een verbouwing.

We beantwoorden al uw vragen over het bouwdepot graag in een persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De ‘fast lane’: onze service voor veilig bieden zonder financieringsvoorbehoud

27 maart 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.