De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Tot een halve ton meer lenen voor een woning met hoog energielabel

30 november 2023
Goed nieuws voor zowel het milieu als uw portemonnee: energiezuinig wonen wordt financieel beloond! Dat staat in de wijzigingsregeling hypothecair krediet 2024, waarin de leennormen voor het aankomende jaar zijn vastgelegd. De hoogte van het energielabel gaat bepalen of u voor de aankoop van een woning meer mag lenen – bovenop uw maximale hypotheek. De Kredieter legt uit hoe dat precies zit.
 

Wat is een energielabel?

 
Om woningkopers en -eigenaren inzicht te geven in de energieprestatie van een woning, krijgt elke woning een energielabel. De labels variëren van G (rood, zeer onzuinig) via A (groen, zeer zuinig) tot maximaal A++++ (groen, volledig duurzaam). Huizen met een lage certificering verliezen bijvoorbeeld veel warmte en maken geen gebruik van duurzame energiebronnen. Huizen met een hoge certificering zijn goed geïsoleerd en hebben bijvoorbeeld zonnepanelen.

Het energielabel en uw hypotheek


Een woning met een goede energieprestatie draagt niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar zorgt er ook voor dat u maandelijks een stuk minder aan energiekosten betaalt. Daarom bieden sommige geldverstrekkers nu al een lagere hypotheekrente bij woningen met een hoog energielabel. U houdt onderaan de streep immers meer geld over om de hypotheeklasten te kunnen betalen; het risico voor de bank is daardoor kleiner.

De afgelopen jaren is het energielabel door de toenemende energieprijzen steeds relevanter geworden. Vanaf 2024 kijkt een geldverstrekker bij het berekenen van uw maximale hypotheek daarom niet meer alleen naar uw inkomen en maandlasten, maar ook naar de energieprestatie van de woning die u op het oog heeft. En koopt u een woning met een hoog energielabel? Dan kunt u vanaf volgend jaar bovenop uw hypotheek meer lenen. Dat kan op twee manieren:

 1. meer lenen voor een reeds duurzame woning met een hoog energielabel (vanaf label C)
 2. meer lenen voor de verduurzaming van een woning met een laag energielabel (maximaal label A).

Meer lenen voor een duurzame woning

 
Voor woningen met een hoog energielabel kunt u bovenop uw maximale hypotheek meer lenen.

 • energielabel C en D: € 5000 extra
 • energielabel A en B: € 10.000 extra
 • energielabel A+ en A++: € 20.000 extra
 • energielabel A+++: € 30.000 extra
 • energielabel A++++ zonder energieprestatiegarantie: € 40.000 extra
 • energielabel A++++ met energieprestatiegarantie van ten minste tien jaar: € 50.000 extra

Meer lenen voor de verduurzaming van een woning

 
Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat woningen met een laag energielabel niet meer worden gekocht. Sterker nog, de overheid wil graag dat júíst deze woningen worden gekocht en verduurzaamd. Daarom wordt ook het kopen van een woning met laag energielabel beloond. Tot nu toe was het bij de meeste geldverstrekkers mogelijk tot 9000 euro extra te lenen voor het verduurzamen van een woning. Die regeling wordt vanaf 2024 uitgebreid: hoe lager het energielabel, hoe meer leenruimte u krijgt voor de verduurzaming van de woning.

 • energielabel A en B: € 10.000 extra
 • energielabel C en D: € 15.000 extra
 • energielabel E, F en G: € 20.000 extra

Deze extra duit komt in een bouwdepot terecht. U bent verplicht dit bouwdepot te gebruiken voor de energiebesparende maatregelen. En dat loont de moeite, want door de nieuwe regeling is het de verwachting dat woningen met een hoog energielabel steeds meer waard worden.

Overige voordelen hoog energielabel

 
Investeren in een duurzame woning of in de verduurzaming van een woning loont om meerdere redenen de moeite.
 
 • Lagere energiekosten: een duurzame woning verbruikt minder energie en dat ziet u elke maand terug op de energierekening.
 • Aangenaam wonen: een optimaal geïsoleerde woning tocht niet, is lekker warm in de winter en koel in de zomer en ventileert goed. Dat woont wel zo prettig!
 • Goed voor het milieu: door minder energie te verspillen en minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen draagt een energiezuinige woning bij aan een beter milieu.
 • Hogere woningwaarde: experts verwachten dat het energielabel steeds bepalender zal worden voor de woningwaarde. Wilt u uw woning in de toekomst weer verkopen? Dan zit u met een hoog energielabel goed.
 

Wat kunt u maximaal lenen?

 
Op zoek naar een nieuwe woning? De financieel adviseurs van De Kredieter vertellen u graag meer over het effect van het energielabel van een koopwoning op uw maximale leencapaciteit. Wij buigen ons over uw financiële situatie én uw woonwensen, en geven u op basis daarvan persoonlijk advies. Lees gerust meer over hoe wij te werk gaan of maak direct een vrijblijvende afspraak.

Lees tot slot hier meer over de overige wijzigingen in de wet- en regelgeving in 2024 die uw hypotheek aangaan.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Hypotheekaanvraag: zo bereidt u zich het beste voor

29 februari 2024

Welke hypotheekvorm past bij u? Lineair of annuïtair?

18 januari 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.