De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Uw hypotheek in 2024: dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen

15 november 2023
Wie een hypotheek heeft of van plan is er volgend jaar één af te sluiten, opgelet. In 2024 verandert een aantal spelregels op het gebied van hypotheken. En dat gaat u mogelijk ook aan. De Kredieter bespreekt de belangrijkste vijf.
 

1. Energiezuinig wonen wordt beloond


De belangrijkste verandering die volgend jaar wordt ingevoerd is dat kopers die graag energiezuinig willen wonen beloond worden met een hogere maximale hypotheek.
 

Energiezuinige woning kopen 


Hoe hoger het energielabel van de woning waarvoor u een hypotheek wilt afsluiten, hoe meer u bovenop uw maximale hypotheek kunt lenen. En dat kan oplopen tot wel een halve ton!
 
  • energielabel C en D: 5.000 euro extra
  • energielabel A en B: 10.000 euro extra
  • energielabel A+, A++ en A+++: 20.000 euro extra
  • energielabel A++++ zonder energieprestatiegarantie: 40.000 euro extra
  • energielabel A++++ met energieprestatiegarantie van ten minste tien jaar: 50.000 euro extra

Woning verduurzamen


Maar niet getreurd als de woning die u op het oog heeft (nog!) niet zo energiezuinig is. Wie een woning wat de energieprestatie betreft wil verduurzamen, mag namelijk ook extra lenen. Hoeveel hangt af van het huidige energielabel. Het geld moet u uiteraard wel in de verbouwing stoppen.

  • energielabel A en B: 10.000 euro extra
  • energielabel C en D: 15.000 euro extra
  • energielabel E, F en G: 20.000 euro extra

Het nadeel van de regelgeving is dat woningen met een hoog energielabel volgend jaar waarschijnlijk ook een stuk duurder worden. De verkoper weet natuurlijk ook dat u vanwege dat aantrekkelijke label meer geld bij de bank los kunt peuteren!
 

2. De berekening van de maximale hypotheek verandert

 

Percentage maandlasten


Geldverstrekkers kijken bij het berekenen van de maximale hypotheek naar het percentage van het inkomen dat u aan woonlasten mag besteden. Dat percentage wordt in 2024 lager, wat betekent dat u minder kunt lenen, mits u salarisverhoging krijgt.

Studieschuld


Ook in 2024 kunt u door een studieschuld minder lenen, maar ook hier verandert de berekening, en in dit geval waarschijnlijk in uw voordeel. Voorheen werd een bepaald percentage van het oorspronkelijke schuldbedrag bij de maandlasten opgeteld. In 2024 kijkt de geldverstrekker naar het bedrag dat u daadwerkelijk elke maand aflost. Heeft u dus al een (groot) deel van uw studieschuld afbetaald en zijn uw maandelijkse lasten relatief laag? Dan kunt u in 2024 meer lenen dan in 2023.

3. Alleenstaanden mogen extra lenen


Wie alleenstaand is en ten minste 28.000 euro per jaar verdient, krijgt het volgend jaar iets gemakkelijker. Om alleenstaanden financieel wat meer ruimte te geven bij het kopen van een woning, kunnen zij volgend jaar 16.000 euro bovenop hun maximale hypotheek lenen.

4. De NHG-grens gaat omhoog 


Tot nu toe konden woningen tot 405.000 euro met een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gekocht worden. Voor een NHG-hypotheek betaalt u 0,6 procent borgtochtprovisie over de koopsom, maar daar staat tegenover dat u financieel beschermt bent tegen betalingsproblemen. En dat levert u bij veel banken een aantrekkelijke rentekorting op. In 2024 gaat de grens omhoog naar 435.000 euro, en bij plannen voor verduurzaming zelfs naar 461.100 euro. Dat maakt dat meer huizen met een NHG-hypotheek gefinancierd kunnen worden.

5. De grens voor de startersvrijstelling gaat omhoog


Er is ook goed nieuws voor kopers onder de 35 jaar die een huis voor eigen bewoning kopen. Tot nu toe waren dit soort jonge kopers vrijgesteld van de 2 procent overdrachtsbelasting die normaal gesproken betaald moet worden. Tenminste, als dat nieuwe huis niet duurder is dan 440.000 euro. Maar ook die grens gaat omhoog, en flink, naar 510.000 euro. Starters kunnen dus duurdere huizen met de startersvrijstelling kopen en zo meer belasting besparen.

Bent u van plan in 2024 een nieuwe woning te kopen? Klop dan gerust bij ons aan voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek. We houden onze kennis over de wet- en regelgeving altijd up-to-date, waardoor we u goed onderbouwd hypotheekadvies kunnen geven – passend bij uw persoonlijke situatie.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.