De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Is uw hypotheek op uw pensioen voorbereid?

15 juni 2022
Zolang u een inkomen heeft, kunt u een hypotheek aanvragen – ook na uw pensioen. Het is dus niet zo dat u geen woning meer kunt kopen als u gepensioneerd bent. Maar alhoewel de regels op dit gebied de laatste jaren flink versoepeld zijn, blijft het tijdstip waarop u een hypotheekaanvraag doet van groot belang. Tien jaar voor de AOW-leeftijd moeten banken namelijk rekening gaan houden met uw toekomstige pensioeninkomen. En dat heeft gevolgen voor uw maximale leencapaciteit.
 

Hypotheekaanvraag als u met pensioen bent

Bij een hypotheekaanvraag na uw AOW-leeftijd kijkt een bank, zoals gebruikelijk, naar de hoogte van uw inkomen en de waarde van het onderpand (de woning). Daarmee wordt de maximale hoogte van de hypotheek berekend. Ook als gepensioneerde heeft u een inkomen. De bank beschouwt de volgende drie inkomstenbronnen als inkomen:
 
1.    een AOW-uitkering
2.    een werkgeverspensioen
3.    een zelf opgebouwd pensioen
 

Niet alle inkomsten tellen mee als ‘inkomen’

Wie na de AOW-leeftijd nog in loondienst doorwerkt of inkomsten uit een eigen onderneming heeft, beschikt in de praktijk wel over een extra zakcentje, maar op papier niet. De banken tellen dit soort inkomsten althans niet mee bij een hypotheekaanvraag. Hetzelfde geldt voor het bedrag dat u als ondernemer voor uw onderneming krijgt als u met pensioen gaat.
 

Hypotheekaanvraag 10 jaar voor uw pensioen

Voor de meeste mensen geldt dat het inkomen na de pensioenleeftijd daalt. De bank wil er alleen natuurlijk wel zeker van zijn dat u uw maandlasten dan nog kunt betalen. Daarom wordt bij een hypotheek die tien jaar (of minder) voor de AOW-leeftijd wordt afgesloten al rekening gehouden met het toekomstige pensioeninkomen. Er wordt dan niet alleen berekend wat u op dit moment maximaal kunt lenen, maar ook wat u ten tijde van uw pensioen maximaal zou kunnen lenen. Het verschil daartussen moet u aflossen. Bij sommige banken is het wel mogelijk meer te lenen op basis van het pensioeninkomen, maar dat is maatwerk.
 

Hypotheek toekomstbestendig maken

Nadert u uw AOW-leeftijd min tien jaar? Dan is het tijd uw hypotheek toekomstbestendig te maken. Nu rekent de bank immers nog met uw huidige inkomen en kunt u dus gebruikmaken van de maximale leencapaciteit die dat oplevert. In de volgende gevallen is het raadzaam een nieuwe hypotheek af te sluiten of uw huidige hypotheek over te sluiten.
 

Als u van plan bent te verhuizen

Bent u van plan voor uw oude dag naar een rustig, vrijstaand huis buiten de stad te verhuizen? Of heeft u andere plannen voor na uw pensioen? Overweeg die plannen dan naar voren te halen. Met uw huidige inkomen kunt u waarschijnlijk een hogere hypotheek afsluiten om dat huis van uw dromen mee te kopen.
 

Als u van plan bent te verbouwen

Ziet u uzelf nog jaren in uw huidige woning wonen, maar wilt u de boel wel verbouwen en op de toekomst voorbereiden? En overweegt u hiervoor een extra hypotheek af te sluiten? Ook dan geldt: tien jaar (of eerder) voor uw AOW-leeftijd krijgt u waarschijnlijk meer los bij de bank.
 

Als de rentevastperiode van uw hypotheek afloopt

Het aflopen van de rentevastperiode van een hypotheek is een mooi moment om oversluiten te overwegen. Loopt die rentevastperiode in de tien jaar voorafgaand aan uw AOW-leeftijd af? Dan kan het lonen nu alvast het nodige te wijzigen. Nu heeft nog een ruimere keuze aan geldverstrekkers en kan bijvoorbeeld ook de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek worden verlengd. Dit is vlak voor uw pensioen wellicht niet meer mogelijk, waardoor u de hypotheek ineens moet aflossen.
 

Als uw hypotheek binnen enkele jaren afloopt

Loopt uw hypotheek rondom uw pensioenleeftijd af, dan zijn de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek ineens een stuk beperkter. De ervaring leert dat het tijdig oversluiten van uw hypotheek een hoop frustratie voorkomt.
 

Laat u tijdig adviseren

Voor wie de pensioenleeftijd nadert is professioneel hypotheekadvies van de Kredieter geen overbodige luxe. Naast uw hypotheekvoorwaarden, nemen wij ook uw persoonlijke situatie in ons advies mee. Zo willen we u ook graag wijzen op een andere mogelijkheid – die alleen dit jaar nog geldt: de mogelijkheid de overwaarde op uw woning belastingvrij aan uw (klein)kind te schenken. Zo helpt u uw kind bij de aankoop van een woning en geniet u tijdens uw pensioen van het plezier dat uw kind daarvan heeft!
 
De Kredieter neemt uw hypotheek onder de loep en vertelt u graag hoe u uw financiële situatie tijdig op uw pensioen voorbereidt. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Hypotheekaanvraag: zo bereidt u zich het beste voor

29 februari 2024

Welke hypotheekvorm past bij u? Lineair of annuïtair?

18 januari 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.