De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

Optimaal wonen én leven tijdens uw pensioen? Gebruik uw overwaarde!

05 september 2022
U woont in een prachtig koophuis dat de afgelopen jaren misschien wel veertig procent meer waard is geworden. Uw inkomen is echter, sinds u met pensioen bent, flink gedaald. En de prijzen zijn tegelijkertijd alleen maar gestegen. U bent vermogend, maar merkt daar eigenlijk weinig van, omdat uw geld grotendeels vastzit in stenen. Zonde! En onnodig, want door uw overwaarde op te nemen, kunt u tijdens u pensioen optimaal wonen én leven.

Wat is overwaarde?

Als de waarde van uw woning op de woningmarkt hoger is dan uw hypotheek, dan heeft uw woning overwaarde. Die kans is voor gepensioneerden die hun koopwoning al lang in bezit hebben heel groot. Enerzijds zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen. Anderzijds heeft u ongetwijfeld al een flink deel van uw hypotheek (extra) afgelost.

Rekenvoorbeeld

Stel, u heeft vijftien jaar geleden een woning gekocht voor 300.000 euro en die woning is nu 750.000 euro waard. U heeft in de tussentijd 150.000 euro afgelost, waardoor de openstaande hypotheek ook nog maar 150.000 euro is. Dan heeft u een overwaarde van 750.000 – 150.000 = 600.000 euro.

Hoe werkt overwaarde opnemen?

Afhankelijk van de geldverstrekker kunt u tot ongeveer zestig procent van de marktwaarde van de woning een hypotheek aanvragen. In het geval van bovenstaand voorbeeld is dat dus 450.000 euro. Stel dat u de hypotheek wenst te verhogen tot 350.000 euro, dan kunt u de extra 200.000 euro (naast de nog openstaande hypotheek van 150.000 euro) met een aflossingsvrije hypotheek beschikbaar maken. U mag namelijk tot maximaal vijftig procent van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij lenen. Over de aflossingsvrije hypotheek betaalt u maandelijks alleen rente. De hypotheek hoeft u bovendien pas over dertig jaar terugbetaald te hebben. Uw maandlasten gaan dus weliswaar iets omhoog, maar in ruil daarvoor krijgt u een flinke smak geld tot uw beschikking. En daar kunt u tijdens uw pensioen veel mooie dingen mee doen!

Waarvoor overwaarde gebruiken?

Als aanvulling op uw pensioeninkomen

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de acht ouderen moeilijk rondkomt. Door inflatie wordt het leven steeds duurder, terwijl het pensioeninkomen niet meer stijgt. De overwaarde van uw woning kunt u uitstekend gebruiken om als buffer op een spaarrekening te zetten of om maandelijks als aanvulling op uw pensioeninkomen te gebruiken.

Om uw woning toekomstbestendig te maken

Heeft u het extra geld niet nodig om van te leven, maar wilt u er juist voor zorgen dat u zo lang mogelijk in uw koophuis kunt blijven wonen? Dan kunt u de overwaarde gebruiken om uw huis toekomstbestendig te maken. Ook kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen het geld te gebruiken voor energiebesparende voorzieningen, die uw maandlasten naar beneden brengen en uw woning meer waard maken.
 

Om ‘met de warme hand’ te schenken

Alleen dit jaar kunt u uw overwaarde nog gebruiken om ‘met de warme hand’ te schenken aan uw (klein)kinderen. Door middel van de zogenaamde ‘jubelton’-regeling heeft u de mogelijkheid een (klein)kind 106.671 euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning. Zo bespaart u niet alleen successierechten, maar geniet u ook van wat uw kind met dit geld kan doen.

De Kredieter brengt uw mogelijkheden in kaart

Slechts zeven procent van de huiseigenaren maakt gebruik van de mogelijkheden die overwaarde opnemen biedt. Ongeveer de helft is zich er niet eens van bewust! Bij De Kredieter brengen we daar graag verandering in. Lees gerust meer over hypotheek en pensioen. Of maak kosteloos en vrijblijvend kennis met ons, zodat we u kunnen informeren over uw mogelijkheden.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.