De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

De 5 meest gestelde vragen over nieuwbouwwoningen beantwoord!

21 december 2022
De Kredieter is als hypotheekadviseur nauw betrokken bij verschillende nieuwbouwprojecten in en om Amsterdam. We helpen potentiële kopers dan met het vinden van de juiste hypotheek, want dit gaat bij nieuwbouw iets anders in z’n werk dan bij bestaande bouw. We hebben de meest gestelde vragen over hypotheken bij nieuwbouw in dit artikel beantwoord!

1. Moet ik mijn eigen woning eerst verkopen voordat ik een nieuwbouwwoning koop?


Nee, dat is niet verplicht. Maar als u veel overwaarde heeft op uw eigen woning, wilt u dat geld natuurlijk graag gebruiken om de nieuwbouwwoning deels mee te financieren. Dat kan met behulp van een overbruggingskrediet.

Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek, gebaseerd op de overwaarde van uw woning. De bank beschouwt dit overbruggingskrediet als eigen geld. En zodra u uw woning verkocht heeft, kunt u het krediet boetevrij aflossen. Op die manier kunt u dus al gebruikmaken van de overwaarde van uw woning, zonder uw woning te verkopen.

Rekensom

De bank werkt wel met een risicomarge van 10 procent en baseert de hoogte van het overbruggingskrediet op 90 procent van de waarde van uw woning op dit moment. Stel, uw woning wordt momenteel getaxeerd op 650.000 euro, terwijl er nog 400.000 euro aan hypotheek openstaat. U kunt dan een overbruggingskrediet krijgen van ongeveer 185.000 euro:
  • € 650.000 * 90% = € 585.000 – € 400.000 = € 185.000
Die 185.000 euro kunt gebruiken voor de aankoop van de nieuwbouwwoning. Zodra u uw eigen woning voor 650.000 euro verkoopt, lost u het overbruggingskrediet af en kunt u het restant gebruiken om een deel van de nieuwe hypotheek af te lossen.

2. Kan ik mijn oude hypotheek meenemen naar een nieuwbouwwoning?


Ja, dat kan, mits de voorwaarden van uw oude hypotheek dit toelaten. Vooral de geldigheidsduur is van belang, aangezien bij een nieuwbouwwoning relatief veel tijd verstrijkt tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de levering van de woning. U tekent de leverings- en hypotheekakte immers pas bij de notaris op het moment van levering.

Sommige hypotheken, zoals de ABN AMRO Budgethypotheek, hebben een geldigheidsduur van maximaal 6 maanden. Bij een nieuwbouwwoning is dat vaak te krap. De levering van de woning kan al snel langer dan 6 maanden duren door opschortende voorwaarden of het verkrijgen van de omgevingsvergunning.

3. Wanneer begin ik met betalen voor een nieuwbouwwoning? 

Grond en bouw

U begint met betalen voor de nieuwbouwwoning vanaf het moment dat u de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend. Is sprake van eigen grond, dan betaalt u als koper direct meestal 40 procent van de koopsom. De overige 60 procent betaalt u in delen naarmate de bouw vordert.

Aflossing en rente

Financiert u de nieuwbouwwoning met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek, dan begint u vanaf het moment van tekenen bij de notaris met aflossen op het gehele hypotheekbedrag. Met de rente over de hypotheek werkt het echter iets anders. Over het deel van de hypotheek dat u gebruikt om de grond mee te kopen, betaalt u direct rente. Het deel van de hypotheek dat wordt gebruikt voor de bouw komt bij uw financierder in een bouwdepot terecht. U betaalt pas rente over dit deel zodra er geld uit het bouwdepot wordt uitgegeven. In de praktijk spreken we van ‘rentekorting’ op het bouwdepot. 

Lees gerust meer over de verschillen tussen de financiering van nieuwbouw en bestaande bouw.

Dubbele lasten

Tijdens de bouwperiode van uw nieuwbouwwoning is dus sprake van dubbele lasten. U kunt nog niet in de nieuwe woning wonen, maar moet er al wel voor betalen. Tegelijkertijd betaalt u nog voor uw huidige koop- of huurwoning. De Kredieter kan voor u uitzoeken of het mogelijk is dubbele lasten in de nieuwe hypotheek mee te laten financieren. Maar spaargeld gebruiken kan natuurlijk ook.

4. Hanteren banken een ander rentepercentage voor nieuwbouwwoningen?


Vaak wel. Omdat nieuwbouwwoningen energielabel A(+++) hebben, bieden veel banken een zogenaamde duurzaamheidskorting aan. Ook is het soms mogelijk meer te lenen voor energiebesparende voorzieningen.

5. Kan ik dit jaar nog gebruikmaken van de belastingvrije schenking voor een nieuwbouwwoning?


De bekende ‘jubelton’ wordt volgend jaar flink verlaagd en in 2024 geheel afgeschaft. De jubelton is een belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning ter waarde van 106.671 euro. Wilt u uw (klein)kind graag helpen met het kopen van een nieuwbouwwoning, maar heeft uw (klein)kind die woning nog niet op het oog? Schenkingen die dit jaar nog worden gedaan, mogen tot 31 december 2024 worden gebruikt voor de aankoop van een woning. De leveringsdatum is hierbij bepalend. 

Uitsmeren schenking

Dit jaar nog krap bij kas? U mag uw schenking voor de eigen woning van uw (klein)kind ook uitsmeren over 2023. De ‘schenkingsreeks’ moet dan wel dit jaar nog worden opgestart. Dat betekent dat u in 2022 begint met schenken (ook al is dit bedrag maar 1 euro) en de rest in 2023 schenkt. De ontvanger moet dan in 2023 nog wel tussen de 18 en 40 jaar zijn. Lees meer over de verdwijning van de jubelton.

Het zijn nogal wat variabelen om rekening mee te houden! Als onafhankelijk hypotheekadviseur kan De Kredieter die variabelen voor u in kaart brengen. Zo vinden we de juiste hypotheek voor u en weet u precies hoe het kostenplaatje eruit komt te zien. U kunt binnen 24 uur bij ons terecht voor een vrijblijvende afspraak!

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.