De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

4 belangrijke zaken waar u als doorstromer mee te maken krijgt

02 augustus 2023
Als doorstromer staat u voor een belangrijke volgende stap in uw leven. Uw huidige woning verkopen en een nieuwe woning kopen is – behalve leuk en spannend – uitdagend en complex, vooral op het gebied van financiering. De Kredieter vertelt u precies op welke vier belangrijke zaken u moet letten in dit proces, en hoe u het qua financiering het slimst aanpakt.

1. Verhuisregeling


Een van de belangrijkste vragen waar u als doorstromer mee te maken krijgt is: neem ik mijn huidige hypotheek mee naar mijn nieuwe woning of sluit ik een nieuwe af? Momenteel is het in de meeste gevallen voordeliger uw oude hypotheek mee te nemen door gebruik te maken van de zogenaamde verhuisregeling. Maar liefst 1 op de 3 doorstromers kiest voor deze optie. U kunt dan bijvoorbeeld blijven profiteren van een lagere rente (als u die in het verleden heeft vastgezet). En voor hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten gelden ook nog de (aantrekkelijkere) voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek.
 

Voorwaarden hypotheek meenemen

 
U kunt uw huidige hypotheek alleen meenemen als er verhuisregeling of ‘meeneemfaciliteit’ in uw hypotheekcontract is opgenomen. Ook moet u de hypotheek in dezelfde vorm en samenstelling bij dezelfde financierder voortzetten. Maar als er in de tussentijd veel in uw leven is veranderd, is dit niet altijd mogelijk of (financieel) aantrekkelijk. Laat u hierover dus goed informeren.
 

2. Overwaarde


Het is goed mogelijk dat uw huidige woning overwaarde heeft. Overwaarde ontstaat wanneer de verkoopprijs van uw woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Met de verkoop van uw woning kunt u dus uw huidige hypotheek aflossen én nog wat overhouden. Met dat restbedrag, dat in fiscale termen ook wel de ‘eigenwoningreserve’ wordt genoemd, kunt u verschillende dingen doen, bijvoorbeeld:

  • een deel van uw nieuwe woning financieren, om zo de hypotheek en dus ook de maandlasten te verlagen;
  • investeren in uw nieuwe woning, bijvoorbeeld door het te verbouwen of te verduurzamen;
  • in uw eigen zak steken, bijvoorbeeld door het apart zetten als oudedagsreserve, of te gebruiken voor die dikke auto of wereldreis. Hou er dan wel rekening mee dat u over dit bedrag geen hypotheekrente meer mag aftrekken (zie hieronder).

3. Overbruggingskrediet (OBK)


In een ideale wereld sluiten de verkoop van uw huidige woning en de aankoop van uw nieuwe woning naadloos op elkaar aan. Maar de praktijk is vaak weerbarstig. Heeft u uw droomwoning al op het oog maar zit uw geld nog vast in de stenen van uw huidige woning? Dan biedt een overbruggingskrediet (OBK) uitkomst.

Rekenvoorbeeld


Een overbruggingskrediet wordt gebaseerd op een taxatierapport van uw huidige woning. Op basis van dit taxatierapport kan de bank inschatten voor welke verkoopsom u uw woning waarschijnlijk wel gaat verkopen – en dus over hoeveel geld u na verkoop gaat beschikken. Meestal rekent de bank met een veiligheidsmarge van 10 tot 15 procent. Dus stel, van uw huidige hypotheek staat nog 270.000 euro open, maar uw woning wordt getaxeerd op 500.000 euro. Dan schat de bank het vermogen dat u na verkoop overhoudt op 155.000 euro:

€ 500.000 euro (= taxatiewaarde) * 0,85 (= 15% veiligheidsmarge) = € 425.000 (geschatte minimale verkoopprijs) – €270.000 (openstaand hypotheekbedrag) = €155.000

Voorwaarden overbruggingskrediet


De geschatte overwaarde kunt u nog voordat uw woning is verkocht lenen in de vorm van een overbruggingskrediet. Hoe meer overwaarde uw woning heeft, of hoe groter het bedrag is dat u al op uw hypotheek heeft afgelost, hoe hoger het overbruggingskrediet. Een overbruggingskrediet is een aflossingsvrije lening, maar u betaalt er wel (een meestal variabele) rente over. Onze financieel adviseurs kunnen u goed inlichten over alle voorwaarden en risico’s van een overbruggingskrediet. Of lees er eerst alles over in dit artikel.

4. Hypotheekrenteaftrek


Als doorstromer maakt u waarschijnlijk nog gebruik van de hypotheekrenteaftrekregeling. Die regeling is inmiddels flink gewijzigd – en helaas niet in uw voordeel. U kunt blijven profiteren van de hypotheekrenteaftrek als u uw oude hypotheek meeneemt en de gehele overwaarde van uw eigen woning inbrengt bij aankoop van de nieuwe woning. Koopt u een duurdere woning en moet er extra geld bij gefinancierd worden? Dan geldt alleen voor het deel dat u bijleent de nieuwe wetgeving. 

Slim doorstromen


Hoe pakt u het financieel (en praktisch!) slim aan? Dat hangt af van uw oude woning, uw nieuwe woning, uw portemonnee, uw planning, uw persoonlijke wensen en doelen en nog veel meer. De financieel adviseurs van De Kredieter doen daarom veel meer dan alleen naar de cijfertjes kijken. Wij brengen al deze variabelen in kaart en adviseren u op basis daarvan over uw mogelijkheden. Ook kunnen we u voor elk scenario een goede inschatting geven van wat u maximaal voor uw nieuwe woning kunt (bij)lenen.

Geldverstrekker kiezen


Vervolgens gaan we op zoek naar een geldverstrekker die het best bij uw situatie past, want ook daarin zit behoorlijk wat verschil. Zo is de ene bank de perfecte financierder voor starters, de andere voor ondernemers, de volgende voor nieuwbouwprojecten, en weer een andere voor doorstromers zoals u!

Voor slim en soepel doorstromen naar uw droomwoning laat u zich al dat werk door ons uit handen nemen. We maken graag even kennis! Plan vandaag nog een vrijblijvende afspraak in.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Een duurzame woning financieren: dit zijn de mogelijkheden

23 mei 2024

Financieel onafhankelijk worden door extra op uw hypotheek af te lossen: slim of niet?

09 mei 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.