De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

De 4 meest gestelde vragen over hypotheken

18 augustus 2023
Veel vragen kun je prima googelen, maar als het op hypotheken aankomt, blijven veel mensen toch met een hoop vraagtekens achter. Logisch, elke hypotheek, elke woning en elke portemonnee is anders – daarom is het vaak lastig een eenduidig antwoord te geven op vragen waarvan het antwoord van veel (persoonlijke) variabelen afhangt. In dit artikel proberen we dat toch. Dit zijn de vier vragen die we bij De Kredieter het vaakst gesteld krijgen, plus de antwoorden die onze financieel adviseurs het vaakst geven.
 

Wat kan ik lenen?

 
Wie begint aan een huizenzoektocht wil als allereerste weten: wat kan ik lenen? Wie zich daar graag een concreet beeld bij wil vormen kan uitgaan van ongeveer vijf keer het bruto jaarsalaris. En bij sommige geldverstrekkers is het mogelijk een variabel inkomen in die berekening op te nemen. Zo mag u van sommige banken uw provisie en commissie van de afgelopen twaalf maanden bij uw jaarsalaris optellen, of is er de mogelijkheid een bonus (deels) mee te tellen.

Zelfstandig ondernemers

 
Voor zelfstandig ondernemers is het minder eenvoudig een concreet getal te noemen, maar als u ondernemer bent is het goed te weten dat u allang niet meer de standaard drie jaar hoeft te wachten voor het aanvragen een hypotheek! Als de cijfers van uw onderneming veelbelovend zijn, kunt u bij sommige geldverstrekkers al na een jaar terecht voor een hypotheek. En wist u dat De Kredieter bij een aantal banken de volmacht heeft om uw inkomen zelf vast te stellen? Het voordeel daarvan is dat wij meer naar de toekomst en het potentieel van uw onderneming kijken dan naar de cijfers. Plus, het aanvraagproces verloopt er een stuk sneller door!

Wat wíl ik lenen?

 
Maar let op: wat u kúnt lenen hoeft niet noodzakelijkerwijs gelijk te staan aan wat u wílt lenen. Bij De Kredieter denken we ook met u mee over uw levensstijl: hoeveel wilt u elke maand te besteden overhouden? En wat voor hypotheek past daar dus bij? Lees gerust meer over het berekenen van uw maximale hypotheek.

Wat worden mijn maandlasten?

 
Ook wat betreft de maandlasten kunnen we u enigszins een idee geven van waar we over praten: elke 10.000 euro aan hypotheek kost over het algemeen 40 euro netto per maand (aflossing en rente). Een hypotheek van 400.000 euro kost u dus zo’n 1600 euro per maand.

Erfpacht

 
Naast de aflossing en rente moet u bij woningen in Amsterdam mogelijk ook rekening houden met erfpacht. Is de erfpacht afgekocht, dan heeft u geluk en hoeft u niks extra’s te betalen. Maar is dat niet het geval, dan moet u de zogenaamde ‘canon’ (de kosten die u jaarlijks aan erfpacht betaalt) nog bij de maandelijkse lasten optellen. Erfpacht heeft bovendien invloed op uw leencapaciteit: voor elke 1000 euro die u per jaar aan erfpacht betaalt, kunt u 25.000 euro minder lenen.

Wat gaat de hypotheekrente doen?

 
Tja, niemand kan de toekomst voorspellen, maar toch willen we met z’n allen heel graag weten wat de hypotheekrente volgens de financiële experts gaat doen – zeker nadat de rente in 2022 zo plotseling omhoogschoot. We publiceerden er al eerder een uitgebreid artikel over. Het korte antwoord op deze vraag? De kans dat de rente weer zo laag komt te staan als in 2021 is erg klein. En omdat de huidige rente historisch gezien nog altijd erg laag staat, blijft het aantrekkelijk nu een hypotheek af te sluiten. Of u dat tegen een vaste of variabele rente moet doen, daar adviseren we u graag over.

Hoeveel eigen geld moet ik inbrengen?

 
Voor een woning van 500.000 euro kunt u rekenen op iets meer dan 22.000 euro aan eigen inbreng. Dat bedrag bestaat uit de volgende kostenposten:

  • overdrachtsbelasting (2%): € 10.000
  • aankoopmakelaar (1,2% – verschilt per makelaar): € 6000
  • notariskosten: ca. € 2100
  • taxatierapport: ca. € 750
  • bankgarantie (meestal 0,1%): € 500
  • afsluitkosten (afhankelijk van de situatie): ca. € 3000
 
Elke hypotheek wordt uiteraard afgestemd op uw inkomen en de waarde van de woning. Is de aankoopprijs hoger dan de taxatiewaarde, dan zal u de woning ook deels met eigen geld moeten financieren.

Heeft u een vraag?


Bent u aan het googelen naar het antwoord op een brandende vraag? En staat die vraag niet in dit lijstje? Neem dan gerust contact met ons op! We staan u graag te woord in een vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprek.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Samen een woning kopen? Misschien is een draagplichtovereenkomst verstandig

30 augustus 2023

4 belangrijke zaken waar u als doorstromer mee te maken krijgt

02 augustus 2023

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.