Heeft dat ene nieuwbouwproject u doen dromen over een nieuwe woning? Als 55-plusser heeft u waarschijnlijk al een koopwoning en een lopende hypotheek. Veel doorstromers in deze leeftijdscategorie vragen zich af hoe ze een nieuwe woning het beste kunnen financieren. In dit artikel vertellen we u alles over de verhuisregeling, het overbruggingskrediet en dubbele lasten – specifiek voor 55-plussers, voor wie door een naderend pensioen andere voorwaarden gelden.
De verhuisregeling: kunt u uw hypotheek meenemen?
Heeft u een lopende hypotheek met gunstige voorwaarden? Dan is het logisch dat u die graag mee wilt nemen naar uw nieuwe woning. Met de verhuisregeling kan dat in veel gevallen ook. De meeste banken bieden deze optie, maar wel onder enkele voorwaarden:
- U moet uw oude woning binnen een bepaalde periode verkopen.
- Heeft u een hogere hypotheek nodig? Dan moet u voor het extra deel wel een nieuwe hypotheek tegen de huidige rente en voorwaarden afsluiten.
- U kunt niet van geldverstrekker wisselen.
Het is niet altijd gunstig om uw oude hypotheek mee te nemen, bijvoorbeeld als de rente inmiddels een stuk lager staat of u bij een andere aanbieder van nieuwe, aantrekkelijkere voorwaarden gebruik kunt maken. Lees er meer over in ons artikel over
het meenemen van uw hypotheek.
Het overbruggingskrediet: wat is het en hoe werkt het?
Wilt u een nieuwe woning kopen voordat uw huidige woning verkocht is? Dan heeft u tijdelijk twee woningen en dus twee hypotheken. Met een overbruggingskrediet is dat mogelijk. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening, waarmee u het geld dat de verkoop van uw huidige woning naar schatting oplevert kunt gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Handig, als uw woning veel overwaarde heeft of u al veel van uw hypotheek heeft afgelost. Ook aan het overbruggingskrediet zijn voorwaarden verbonden:
- hoogte: meestal maximaal 90 procent van de taxatiewaarde van uw woning minus de nog openstaande hypotheek
- looptijd: meestal maximaal twee jaar
- kosten: rentekosten totdat uw oude woning is verkocht
In ons artikel over
doorstromen met een overbruggingskrediet beschrijven we hoe dit proces in de praktijk werkt en geven we rekenvoorbeelden.
Dubbele lasten: hoe voorkomt u financiële stress?
Wie tijdelijk twee woningen heeft, moet dubbele woonlasten betalen. Heeft u genoeg eigen vermogen, dan is dit wellicht geen probleem. Zo niet, dan heeft u nog twee andere opties:
- Meefinancieren: als uw inkomen het toelaat, kunt u de dubbele lasten in sommige gevallen met uw nieuwe hypotheek meefinancieren.
- Kopen met ontbindende voorwaarden: het beperkt uw onderhandelingsruimte, maar u kunt in het koopcontract de ontbindende voorwaarde laten opnemen dat u de nieuwe woning alleen koopt als u uw huidige woning verkoopt.
Lees ook ons artikel over
het slim plannen van de koop en verkoop van uw woning. Zo voorkomt u financiële verrassingen.
55-plus: wat betekent dit voor uw hypotheek?
Als 55-plussers is uw situatie wat gecompliceerder, omdat uw pensioen in zicht komt. Geldverstrekkers kijken daarom niet alleen naar uw huidige inkomen, maar ook naar uw pensioeninkomen. Dat heeft invloed op uw maximale hypotheek en daarmee op uw opties om door te stromen.
Hypotheekadvies voor 55-plussers
Gelukkig is er tegenwoordig een hoop
maatwerk mogelijk – en daar weten onze financieel adviseurs alles van. Dus heeft u uw oog op een nieuwe woning laten vallen? Kom dan gerust vrijblijvend bij ons langs op kantoor, dan bespreken we de mogelijkheden. Een
kosteloos, oriënterend gesprek is binnen 24 uur gemaakt.