De Kredieter | Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter | Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter | Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!

10 vragen aan uw hypotheekadviseur

14 maart 2024
U bent van plan een woning te kopen en daarvoor advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Maar zeker voor starters is het soms best onduidelijk: wat doet een hypotheekadviseur nu eigenlijk? En met welke vragen klopt u aan? De Kredieter zet 10 vragen op een rijtje die nuttig zijn om aan uw hypotheekadviseur te stellen.

1. Hoeveel eigen geld moet ik hebben om een woning te kopen?


Een woning kopen begint met voldoende eigen geld hebben. Omdat sinds 2018 nog maar maximaal 100 procent van de woningwaarde geleend mag worden, moet u ook altijd zelf kosten maken. Allereerst moet u rekening houden met de kosten die bij de aankoop van de woning komen kijken. Denk onder andere aan makelaars- en notariskosten. In totaal komen die kosten gemiddeld op zo’n 4 procent (nieuwbouw) tot 6 procent (bestaande bouw) van de aankoopprijs uit. Daarnaast kan het ook zijn dat u in de eigen buidel moet tasten als de aankoopprijs van de woning een stuk hoger is dan de taxatiewaarde. Heeft u al een woning op het oog? Dan kan uw hypotheekadviseur u een concreter bedrag noemen. In ons artikel over de 4 meest gestelde vragen over hypotheken vindt u een rekenvoorbeeld, waarin we alle bijkomende kosten op een rijtje hebben gezet.

2. Kan ik als (beginnend) ondernemer een hypotheek afsluiten?


Het korte antwoord is: waarschijnlijk wel. Voor ondernemers zijn de regels de afgelopen jaren flink versoepeld. Veel hypotheekverstrekkers doen aan maatwerk, waardoor het niet langer nodig is om – zoals vroeger – 3 jaar aan jaarcijfers te kunnen laten zien. Uw hypotheekadviseur kan zich over uw specifieke situatie buigen en u precies vertellen met welke documenten u het best bij de bank kunt aankloppen. Lees er meer over in ons artikel over hypotheken voor ondernemers en zzp’ers.

3. Bij welke bank kan ik mijn hypotheek het beste afsluiten?


Uw beste vriend is hartstikke tevreden over ABN AMRO, uw collega zit al jaren bij de Rabo. Nederland kent een groot aantal hypotheekverstrekkers, die allemaal met elkaar concurreren. U bent misschien geneigd te zoeken naar de bank met de laagste hypotheekrente, maar dat is niet het hele verhaal. Uw hypotheekadviseur weet ook welke verschillende voorwaarden alle banken hanteren. Zo is de ene bank vrijgeviger richting ondernemers of 57-plussers, en biedt de andere bank weer maatwerk als u verschillende soorten inkomen heeft. Niet alleen de hypotheekrente, maar ook uw leencapaciteit kan daardoor per geldverstrekker verschillen. Uw hypotheekadviseur zet die verschillende opties overzichtelijk naast elkaar.

4. Welke hypotheekvorm kan ik het beste kiezen?


En bent u er eenmaal uit qua woning, aankoopsom en geldverstrekker, dan is er ook nog de vraag welke hypotheekvorm u het beste kunt kiezen: annuïtair of lineair? Of heeft u misschien nog een aflossingsvrije hypotheek, of bankspaar- of beleggingshypotheek van voor 1 januari 2013? Kiest u er in dat geval voor om die voort te zetten of over te sluiten?

Een nieuwe annuïtaire of lineaire hypotheek sluit u doorgaans voor 30 jaar af en bij beide vormen betaalt u maandelijks aflossing en rente. Het verschil zit ‘m in de verhouding tussen die aflossing en rente. En omdat u mogelijk recht heeft op hypotheekrenteaftrek, komen deze hypotheekvormen met verschillende maandlasten. Het klinkt ingewikkelder dan het is en uw hypotheekadviseur kan die maandlasten tot op de komma voor u doorrekenen.

5. Hoe lang zet ik de rente vast?


Dan kunt u ook nog kiezen voor een variabele of vaste rente. Een variabele rente volgt de actuele hypotheekrente en wordt dus telkens herzien. Dat is voordelig als de rente laag staat, maar kan zomaar duurder worden als-ie stijgt. Een vaste rente staat voor een afgesproken aantal jaren vast. Daarmee  dekt u het risico van hypotheekrentestijging af, maar bent u duurder uit in perioden waarin de hypotheekrente laag staat. Óf u de rente vast moet zetten en zo ja, voor hoe lang, daar kan uw hypotheekadviseur u over adviseren aan de hand van verschillende rekenvoorbeelden. Wat in uw geval verstandig is hangt volledig af van de markt en uw financiële situatie.

6. Hoeveel mag ik extra lenen voor een verbouwing?


Wat als u uw droomwoning heeft gevonden, maar er nog wel het een en ander aan verbouwd moet worden? Moet dat geld uit eigen zak komen of mag u dat meefinancieren? Als de verbouwing waardevermeerderend is, mag u het bedrag dat de woning meer waard wordt meefinancieren met een bouwdepot (mits uw inkomen dit kan dragen). Uw makelaar kan u het beste informeren over dit type verbouwingen.

Voor het verduurzamen van een woning mag u tot zo’n 20.000 euro extra lenen, ongeacht de waardevermeerdering van de woning. Uiteraard zijn daar wel regels aan verbonden. Uw hypotheekadviseur kan u alles over die regels vertellen. Ook helpt u adviseur u met de aanvraag van het bouwdepot.

7. Kom ik in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie?


Starters die een woning tot 435.000 euro kopen (461.100 euro als u die woning verduurzaamt), kunnen gebruikmaken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een initiatief van de overheid. NHG staat garant voor het openstaande hypotheekbedrag als u uw hypotheek niet meer zou kunnen betalen en de woning met verlies wordt verkocht. U betaalt hiervoor eenmalig een borgtochtprovisie van 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag. Maar in ruil voor deze extra zekerheid geeft de bank u vaak een lagere rente. Uw hypotheekadviseur kan u vertellen of u voor NHG in aanmerking komt.

8. Welke documenten heb ik nodig voor de hypotheekaanvraag?


Vertraging in het hypotheekaanvraagproces zit ‘m negen van de tien keer in fouten in de stukken. Het is dan ook verstandig al zo vroeg mogelijk te beginnen met het verzamelen van alle benodigde documenten. Wat moet u allemaal aanleveren? Uw hypotheekadviseur weet het precies.

9. Welke verzekeringen zijn verstandig om af te sluiten?


Afhankelijk van – bijvoorbeeld – uw eigen vermogen, arbeidsvoorwaarden, leeftijd en gezinssituatie kan het verstandig zijn één of meerdere woonlastenverzekering(en) af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, werkloosheidsverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Vraag uw hypotheekadviseur naar de verzekeringen die in uw geval de belangrijkste risico’s afdekken.

10. Hoeveel kost een hypotheekadviseur?


Hypotheekadvies is uiteraard ook een kostenpost op de begroting van uw nieuwe woning. Maar een goede hypotheekadviseur is dat helemaal waard, want die zal u tijd besparen, vervelend papierwerk uit handen nemen, een zelfverzekerd gevoel geven en u aan de beste hypotheek voor u helpen. Bij De Kredieter maakt u binnen 24 uur een afspraak voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking, waarin u op het gros van uw vragen direct een antwoord krijgt. Gaat u met ons verder? Dan stellen we een passende offerte op maat op.

Vragen?
Neem contact
met ons op.
Bel ons
020 - 575 33 20
Mail ons
info@kredieter.nl
Bezoek ons
Strawinskylaan 17
1077 XW Amsterdam

Laatste blogs

Wanneer is onafhankelijk hypotheekadvies van toegevoegde waarde?

22 april 2024

De ‘fast lane’: onze service voor veilig bieden zonder financieringsvoorbehoud

27 maart 2024

De Kredieter B.V. Binnen 24 uur een vrijblijvende afspraak. Binnen 24 uur
een vrijblijvende afspraak.
De Kredieter B.V. Gespecialiseerd in hypotheken voor zzp'ers en expats Gespecialiseerd
in hypotheken voor zzp'ers en expats
De Kredieter B.V. Reviews  een 9.8 op Google Review! Reviews
een 9.8 op Google Review!
De Kredieter maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. Verder maken wij geen gebruik van uw persoonlijke informatie. De privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode vindt u onderaan de website.